Vasutassztrájk: kétórás keddi figyelmeztetés

Sokakat nem zavart, és jól szervezett volt a keddi kétórás vasutassztrájk. Lehet, ez is volt a cél: utasokat nem zavarni, de éreztetni a szervezettség erejét a kormánnyal.

Peltzer Géza

Csendes a szombathelyi vasútállomás délelőtt tízkor. Az indulást, és érkezést  kijelző táblák üresek, egy sort írtak csak rá, a kétórás figyelmeztető sztrájk puszta tényét. Csak néhányan lézengenek a várócsarnokban, az utasok nem tűnnek idegesnek, türelmesek, nézelődnek, üldögélnek.

- Tíz ötven után indult volna a vonatom Kanizsa felé, de majd fél kettő tájban tudok csak indulni - közli egy férfi  koszorúval a kezében. Nem ideges, nem szidja a vasutasokat, azt mondja, időben értesült s sztrájkról, ráér, megvárja, míg indul a  vonat.

- Egy fiatalember Sopronba tart, ő nem tudott a sztrájkról, de higgadtan veszi tudomásul, hogy tizenkettőig kell várnia, ami több, mint másfél órát jelent.

Egy középkorú asszony Bükre igyekszik, biztos abban, hogy a kimaradt járatot azonnal indítják, amint véget ér a sztrájk. Mikor kétségemet fejezem ki ezzel kapcsolatban, nem érti, mért ne indulhatna el akár egyszerre az összes kimaradt járat.

Délelőtt tíz és tizenkét óra között több járat indult volna: egy soproni és  két kőszegi személy, egy budapesti személy, két pesti gyorsvonat, két szentgotthárdi és egy kanizsai személyvonat. Ehhez képest elég kevesen lézengenek az állomáson. Még néhány embert megszólítok, kiderül, ők a kőszegi buszra várnak, de itt, a vsútállomáson töltik el addig az időt. Fél tizenkettőre újra induló járatok jelennek meg a hirdetőtáblán. E szerint tizenkettő tízkor Celldömölk-Veszprém irányába indul személyvonat, tizenkettő óra négy perckor Sopronba, szinte ugyanakkor Kőszegre, majd egy gyorsvonat Budapestre. El is indulnak a vonatok, a rend helyre áll. 

T. Leinert Ildikó, A MÁV Zrt. területi kommunikációs vezetője elmondta: az öt reprezentatív vasutas szakszervezet által (Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete, Mozdonyvezetők Szakszervezete, Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, Vasutasok Szakszervezete, VDSzSz Szolidaritás) meghirdetett figyelmeztető munkabeszüntetése következtében a Nyugat-Dunántúlon a vasúti közlekedés teljes mértékben leállt. A  sztrájk befejeződése után a vonatok már délután 20 perces késésekkel, de menetrend szerint közlekedtek. A távolsági vonatközlekedés estére állt helyre.
 
Simon Dezső, a VSZ elnöke erőteljesnek értékelte a sztrájkot, akár Borsik János, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének alelnöke. Gaskó István, a VDSZSZ elnöke szerint a kormányzat meghátrál. Enzsöl Róbert, a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezetének társelnöke szerint a vasutasok tudnak egységesek lenni. Búzásné Putz Erzsébet, a Mérnökök és Technikusok Szakszervezete elnöke szerint a tagság mindent megtesz azért, hogy megmentse a bezárásra ítélt vasúti vonalakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!