Veszélyben forog több ezer idős ember ellátása

Országszerte húszezer idős, beteg ember ellátását veszélyezteti, hogy az ezer alkalmazottat foglalkoztató Alvinczi Péter Szeretszolgálat hónapok óta nem kap működéséhez állami normatívát. A házi segítségnyújtást végző szeretetszolgálat több gondozója már fel is mondott a celli kistérségben.

Tersztyánszky Krisztina

Május óta nem kap állami normatívát a celldömölki kistérségben házi segítségnyújtást végző szeretetszolgálat.

Az augusztusi bérét már nem kapta meg az a hatvankét  gondozónő, akik az Alvinczi Péter Szeretetszolgálat dolgozóiként a kistérség huszonhét településen végeznek házi gondozást és jelzőrendszeres segítségnyújtást. Közülük többen már fel is mondtak. A szolgálat ellehetetlenülése a térségben több száz, országosan több ezer beteg házi gondozását  veszélyezteti.
 
- 366 idős embert látunk el  házi gondozásban, és közel ugyanennyit a hívó jelzőrendszerben - tájékoztat Dériné Pődör Erzsébet, a szeretetszolgálat kistérségi vezetője. - Sokan várnak a szükséglet-vizsgálatra, de már ennek a költségét sem tudjuk fedezni.

A házi gondozást végző civil szervezet működésének kizárólagos forrása az állami normatíva - lenne. Ezt azonban 2009. májusától nem kapják.  A háttérben az áll, hogy május 20-val az Alvinczi Péter Szeretszolgálat - a Horvátországi Magyar Református Keresztyén Egyház Magyarországi Egyháztestének (HMRKE) szervezete - vette át az idősgondozó szolgálat üzemeltetését a Megmentő Kht-tól.

A fenntartóváltáskor az engedélyező hatóság  a dokumentumokat rendben találta és megadta a működési engedélyt. A szeretetszolgálat azonban hónapok óta hiába igényli az állami normatívát a  Magyar Államkincstár illetékes, Dél-Dunántúli Regionális Igazgatóságától. Jogosultságukat ugyan, többszöri határidő módosítás után szeptember 18-án  megállapították, a folyósítást azonban október 9-én újra felfüggesztették.

Az indok: a HMRKE magyarországi egyháztestének, azaz a fenntartónak alapításával kapcsolatban közokirat hamisítás miatt folyik nyomozás. Amíg a fenntartó létrejöttének jogszerűsége nem tisztázott, addig az állami támogatás folyósítása súlyosan sértené a közérdeket  áll a végzésben.

Mindez érthető, de vajon mi lesz addig az országosan több mint ezer alkalmazottal és húszezer, ellátásra szoruló idős emberrel?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!