Zuschlag-per: a civilek rovására támogatták a politikai szervezeteket

Kecskemét - A politikai szervezetek támogatását a civil szervezetek csökkentett támogatásával biztosították, amikor Gyurcsány Ferenc volt az ifjúsági és sportminiszter - mondta Ocsovai Tamás tanú a Zuschlag-per hétfői tárgyalási napján Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

MTI

Ocsovai Tamás, aki 2002-től 2004-ig helyettes államtitkárként dolgozott az ifjúsági sportminisztériumban, tanúvallomásában elmondta: a politikai szervezetek támogatásáról több alkalommal egyeztettek Gyurcsány Ferenc miniszter dolgozószobájában, de alapvetően Mesterházy Attila felügyelte a területet.

A tanú beszámolt egy konkrét esetről, amikor vasárnap délután Pécsről rendelték fel, és Gyurcsány Ferencnél egyeztettek egy táboroztatással kapcsolatos pályázatról.
   
A tanú szerint a minisztérium szűk vezetőségéhez kellett fordulniuk a szervezeteknek a támogatás érdekében. A politikailag támogatandó szervezetekről ezután Ocsovai Tamás helyettes államtitkárt értesítették, aki ezt - vallomása szerint - utasításnak értelmezte.
   
A minisztérium szűk vezetőségéhez Gyurcsány Ferenc mellett Mesterházy Attila politikai államtitkár és Keszthelyi András, a miniszter kabinetfőnöke tartozott.
   
A különböző pályázatokon a szakértők által kiválasztott és támogatásra javasolt szervezetek támogatási keretét csökkentették, és így teremtettek lehetőséget arra, hogy a politikailag támogatandó szervezetek is pénzhez jussanak - tette hozzá.
   
Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésére Ocsovai Tamás elmondta: a Zuschlag Jánoshoz köthető és kiemelt támogatáshoz jutó egyesületekkel és alapítványokkal csak a pályázati tevékenység folyamán találkozott, nem tudta, hogy azok végeztek-e konkrét tevékenységet.
   
A tanú vallomásában kitért arra, hogy helyettes államtitkárként dolgozott Jánosi György minisztersége idején is, de akkor a támogatandó politikai szervezetekkel Szilvásy György közigazgatási államtitkár foglalkozott.
   
A tanácsvezető bíró felolvasta a tanú nyomozati szakban tett vallomását, amely szerint volt, amikor a miniszter  - Gyurcsány Ferenc - döntött a pályázatokról, nem kért szakértőktől véleményt. Olyan esetről is beszámolt amikor a miniszter annak ellenére döntött egy pályázat támogatásáról, hogy azt a szakértő nem támogatta. Gyurcsány Ferenc minisztertől, Mesterházy Attila államtitkártól és Keszthelyi András kabinetfőnöktől kapta meg a politikailag támogatandó szervezetek listáit, amelyek között a Zuschlag Jánoshoz köthetők is szerepeltek.     Az MSZP országgyűlési frakciója mellett működő ifjúsági munkacsoport tagjai - Arató Gergely, Ujhelyi István - egyeztettek több esetben Gyurcsány Ferenccel, Mesterházy Attilával és Keszthelyi Andrással a pályázatokról. Ezeken a megbeszéléseken a tanú emlékezete szerint Zuschlag János is többször részt vett.
   
A tanácsvezető bíró kérdésére Ocsovai Tamás fenntartotta a nyomozati szakban tett vallomását.
   
Délután az ügyész, a védők és a vádlottak tehetnek fel kérdéseket a tanúnak.

Délután Lados ellentmondott Ocsovainak

A Zuschlag-per másodrendű vádlottja, Lados István ellentmondott Ocsovai Tamás délelőtti tanúvallomásának; szerinte a tanú nem egyeztetett a minisztérium vezetőivel a pályázatok támogatásáról. Ocsovai Tamás válaszul hazugságnak nevezte Lados megjegyzését a per hétfői tárgyalási napján Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

Lados István szerint éppen Ocsovai Tamás volt az, aki segítette Zuschlag Jánost abban, hogy a hozzá tartozó szervezetek nyerjenek a pályázatokon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!