Balesetveszély elhárítva

Befejeződött a szombathelyi székesegyház homlokzatán levő szobrok restaurálása, melyhez városi és a megyei segítség is érkezett.

Tersztyánszky Krisztina

Dr. Veres András megyés püspök elmondta: a már balesetveszélyes kőszobrok felújításában az egyházmegyét a megyei és a városi önkormányzat is 5-5 millió forinttal támogatta. A szakvélemény és a restaurálási terv a Rumi Rajki Kör, valamint a Szombathelyért Közhasznú Alapítvány támogatásával készült el. A szobrokat Módy Péter kőrestaurátor újí totta fel. A háborús bombázás után már megjavított szobrokat most újra izolálni kellett a beszivárgó nedvességtől, az aranyozott részeket pedig újraaranyozták. Andorka Miklós, az egyházmegye főépítésze beszámolt róla, hogy ezzel párhuzamosan a tető beázásait is kijavították, s a homlokzatfelújítás és nyílászárócsere is megkezdődött. A megyés püspök arról is tájékoztatott, hogy az egyházmegye néhány papja létrehozta a Szent Márton Társaságot, azzal a céllal, hogy vallásosabb tartalommal töltsék meg a szent tiszteletét.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!