Jégtáblán sodródó fiút mentettek ejtőernyősök

Ejtőernyős katonák mentették meg azt a fiatal vadászt, aki napokig egyedül sodródott a Jeges-tenger egy jégtábláján két jegesmedve társaságában.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A fiatal fiú 67 éves nagybátyjával indult jegesmedve-vadászatra, majd elromlott motoros szánjuk miatt eltűntek az apró Southampton-szigeten, 18 kilométerre Coral Harbourtól, a Hudson-öböl északi részében.

Egy közeli lakott területre tartottak segítségért, amikor egy nagyobb jégttábla letörése miatt elvesztették egymást. Ekkor már keresték őket a helyi erők, az idős embert másnap meg is találták.

A fiú, eközben egyedül találta magát három jegesmedvével, s mivel az egyik már veszélyesen közel merészkedett hozzá, kénytelen volt lelőni, hogy megvédje magát. A másik két medve - valószínűleg a kölykei - a tetem mellett maradtak, a fiú pedig a tábla tőlük távol eső részére húzódott.

Már a légikeresést is megindították vasárnap reggelre, amikor egy kisgép pilótája felfedezte a fiút és a medvetetemet is. A gép legénysége csokoládét és cukrot dobott a fiúnak gyors segítségként, azonban landolásra nem volt módjuk, ráadásul éjszakára ismét szem elől tévesztették a fiatalt.

Hétfőn reggel egy katonai gép ismét megtalálta az addigra már több napja sodródó fiút, majd a mentőszemélyzet ejtőernyővel egy közeli táblára ugrott. A körülményekhez képest - napközben is mínusz 15 fok alatt volt a hőmérséklet - egész jó állapotban találták, öntudatánál volt, kicsit kihűlt és enyhe fagyási sérüléseket szenvedett.

Egy óra sem telt el, amikor a keresők egy Coral Harborról érkező hajó felvette és kivitte őket a partra. A két medve ekkor egyébként még mindig a közelükben tartózkodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!