Kényszerleszállás: a repülőgép fejtetőn állt meg a 87-es főút mellett (fotók)

Szombaton 13 óra körül érkezett a bejelentés a szombathelyi rendőrség ügyeletére, miszerint a 87-es főút mellett, Gencsapáti külterületén egy repülőgép kényszerleszállást hajtott végre.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András


Szombat, 17:10

Munkatársunk, Garai Antal találkozott a kisrepülőgép pilótájával. Mint megtudtuk, a 40 éves pilótát Kocsnár Oszkárnak hívják, aki már 26 éve repül, s eddig 9 ezer órát töltött a levegőben. Ám nemcsak hobbiból repül, hiszen közforgalmi pilótaként dolgozik.


A szombat délután történtekről Kocsnár Oszkár elmondta, hogy 35 perc repülés után - kb. 500 méteres magasságban - mindenféle előjel nélkül leállt a gép motorja, így megkezdte a kényszerleszállást. Amikor megtalálta az alkalmas területet, leszállt, ám - valószínűleg a kerék és a futóművet áramvonalassá tévő idom közé felgyűlt sár miatt  - fejtetőre állt a gép.

A pilóta könnyebben sérült meg, a fején keletkezett sebet az orvosok összevarták. A kisrepülőgép utasának, az ijedtségen kívül semmi baja nem esett.


 Szombat kora délután

Az eddigi adatok alapján egy egymotoros Apollo Fox típusú, kétüléses repülőgépnek - miután a szombathelyi reptérről felszállt és egy jó ideig repült  - hirtelen leállt a motorja, így a pilóta kényszerleszállást hajtott végre a 87-es főút melletti szántóföldön.

A sikeres landolás  után a gép körülbelül 60-80 métert tett meg gurulva, amikor a propellere vagy a kereke feltehetően elakadt a friss szántásban, egy nagyobb barázdában és orra bukott, majd teljesen átfordulva fejtetőn állt meg. A pilóta megsérült, őt a mentők kórházba szállították. Az utas nem sérült meg.

A szombathelyi rendőrök szakértők bevonásával már megkezdték a helyszíni szemlét - tájékoztatta portálunkat a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság. 


A Magyar Távirati Iroda információja
Csak a pilóta sérült meg, ő is csak könnyebben, amikor szombaton délután kényszerleszállás közben felborult egy kisrepülőgép Szombathely és Gencsapáti között - közölte az MTI-vel Szalai Ferenc, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.
A mentők azonban két sérültről adtak tájékoztatást: a mentőszolgálat ügyeletén az MTI tudósítóját arról tájékoztatták, hogy a baleset helyszínéről két könnyű sérültet szállítottak kórházba.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!