Megújult online portálunk

Minden, ami helyi, és minden, ami érdekes a világban: online portálunk nemcsak formailag frissült, hanem tartalmilag, szerkezetileg is átalakult. Fontos lépést tettünk meg, és még további fejlesztések előtt áll a www.vasnepe.hu. Az oldalt nyereményakciónkon keresztül ismerhetik meg látogatóink.

Török Tibor

Néhány hete a megújult külsejű online oldalunkkal találkozhatnak a látogatók a világhálón: a www.vasnepe.hu új arculatot kapott. Azonban a változás nemcsak a külsőségekben érzékelhető, a szájt már nem a lap online változata, hanem az újsággal együttműködő, arra is reflektáló, ám önálló életet élő weboldal. Mindez jelzés is egyben, hogy kiadónk, a Pannon Lapok Társasága a webes világban ugyanolyan pozíciókra szeretne szert tenni, mint amilyeneket a nyomtatott lapkiadásban elért. Modern, piacvezető, véleményformáló, független és objektív megyei portál a célunk.

Ezt szem előtt tartva fogtunk bele oldalaink átalakításába, az internetes jelenlét megerősítésébe. A változás első jele volt, hogy a kiadó márciusban tematikus oldalt indított, a Forma1 világával foglalkozó portálunk, a www.f1csatorna.hu alig fél év alatt elérte a napi hatezres átlaglátogatottságot. A Magyar Nagydíj ideje alatt napi 10-15 ezer egyedi látogató kattintott az oldalra. A portál több szempontból különleges, egyrészt Szombathelyen készül, cáfolva azt a tézist, hogy kizárólag a fővárosban lehet sikeres projektet indítani, másrészt egy blogból lett sikertörténet.

A tavaszi nyitány után fogtunk bele a megyei portálok átformálásába. Ez teljes újratervezést és újragondolást jelentett. Mindebben szakértő segítséget kaptunk társkiadónktól, a HVG Online munkatársaitól, a megyei portálok hazai nagymesterétől, Dunder Krisztiántól, illetve a grafikai kivitelezést végző Lam-pyon Stúdiótól. Már 2006-tól a hvg.hu rendszerén működnek oldalaink, de a kapcsolat ennél jóval erősebb a két kiadó között online területen is: folyamatosan dolgozunk közös termékeken, egymás internetes jelenlétét erősítő, tartalmi megoldásokon. Az utóbbinál különösen fontos, hogy mi vagyunk helyben, legyen szó bármilyen típusú (szöveges, képi) információról. Aki pedig első kézből hiteles hírekkel, adatokkal tud szolgálni, az bizony megnyeri a hírverseny adott futamát.

A portálok működési elvét is átalakítottuk: a szerkesztők a legfontosabb, legforróbb témákat kínálják kiemelt helyeken, napi többszöri frissítéssel. A fő hangsúlyt természetesen a helyi történésekre tettük, ezeket az információkat kötjük be a hazai hírfolyamba. Portálunkon keresztül tudnak ráfókuszálni a látogatók a megye, a városok, vagy kisebb régiók eseményeire.

Ezt a szálat tudatosan szeretnénk erősíteni, nem túl távoli célként szeretnénk a településeket a portálunkhoz kötni helyi szerzőkkel, tudósítókkal, akik a szuperlokálisnak nevezett hírekkel szolgálnak, és online közösségek hálózatát hozzák létre.

A www.vasnepe.hu-t most nyereményakciónkon keresztül ismerhetik meg látogatóink: online torpedójátékunkban nagy értékű ajándékokra lőhetnek.
Mit kínál jelenleg a portálunk: mindent, ami helyben történik, gyorsan és azonnal, majd pedig háttérinformációkkal, képes és videós tartalmakkal. Emellett a világhálón végiggyűrűző érdekességeket, amelyek nem feltétlenül a klasszikus csatornákon (tévé, lapok, hírügynökségek), hanem közösségi portálokon, tartalommegosztókon, mikroblogokon terjednek.

A glokális világ híreit  az egyszerre globális és lokális információkat nevezi így a szakzsargon. A www.vasnepe.hu is ezen trendek mentén épül fel. A szöveges hírekhez alapkövetelmény fotó vagy képsorozat, de egyre többször videót is készítünk ahogy egy a napokban megjelent tanulmány fogalmazott, a mai hírportálok lassan olyanok lesznek, mint egy tévécsatorna.

A hírek mellett rengeteg egyéb információ is várja a látogatókat: bulifotók és képgalériák közül válogathatnak, de nagyon népszerű a Nap fotója rovatunk is, hasonlóan szépségversenyünk jelöltjeinek fotósorozataihoz.

A port.hu-val közösen működtetett programajánlónk rendkívül részletes és naprakész. Valamennyi tévécsatorna és helybeli mozi műsora megtalálható rajta, és részletes információkkal szolgál a színházi bemutatókról, a színészekről. A buli menüpont alatt gyűjtöttük össze a szórakoztató programokat. Az utóbbi lehetőség a megye intézményei, rendezvényszervezői előtt nyitott, a kiadónkhoz beküldött információk mind a megyei programajánlóban, mind a port.hu-n megjelennek. Álláskeresőknek megyére, régióra bontott ajánlatokat kínál a www.vasnepe.hu/allas oldalunk.

Tematikus oldalakat indítottunk a szájton belül, ezek közül a megye futballéletével foglalkozó www.vasnepe.hu/vasifoci három hónap alatt roppant népszerűségre tett szert, önálló tartalma és a kommentek miatt. Az oldal szolgáltatásait szeretnénk bővíteni, tervek szerint a tavaszi szezonra helyi tippjátékot indítunk.
 
A hölgyek a www.vasnepe.hu/noitrend oldalunkon találnak számukra érdekes tartalmat, hamarosan pedig a diáksporttal foglalkozó szájtunkat is elindítjuk.
Nagyon fontos elvünk, hogy a portáljaink nyitottak, minden önálló, helyi híreket közlő oldallal, egyedi tematikájú bloggal szívesen együttműködünk, a www.vasnepe.hu-t tartalmi gyűjtőportálként szeretnénk működtetni.

2009-ben csak az első lépéseket tettük meg, 2010-re további tartalmi bővülést tervezünk. Kiemelten szeretnénk erősíteni a szolgáltatási és hirdetési profilunkat  a HVG Online-nal és több megyei kiadóval olyan megoldásokon dolgozunk, amelyek a helyi cégeknek kínálnak különleges lehetőségeket.

Átalakulás közben: az online portál önálló tartalmat kínál a világhálón böngészőknekA nagy átalakulás, avagy a nyomtatott lapok az internetre mennek

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!