Megy össze a Mont Blanc

Összesen negyvenöt centimétert veszített magasságából az utóbbi két évben Nyugat-Európa legmagasabb hegycsúcsa, a Mont Blanc.

MTI

Ezt egy hivatalos felmérést követően jelentették be szakértők.

A Franciaország, Olaszország és Svájc határánál elterülő alpesi óriás a 45 centiméteres "töpörödés" után jelenleg 4810,45 méter magas. Bár a hófödte hegycsúcs a nepáliak Everestjének csupán a feléig ér föl, még így is az Alpok legnagyobb büszkeségének számít. 

Egyidejűleg a csúcsot borító hó és jégtakaró kiterjedtsége is mintegy tizedével csökkent - közölte Bernard Dupont topográfus, hozzátéve, hogy ez nem függ össze közvetlenül a klímaváltozással. A szakértő véleménye szerint kizárólag az utóbbi harminc évben - vagy még ennél is hosszabb távon - történt változások alapján lehetne pontos következtetéseket levonni az éghajlatváltozás hatásairól.
   
A vizsgálat azt is kiderítette, hogy a Mont Blanc legmagasabb pontja 26 méterrel mozdult el Olaszország irányába, de még így is Franciaország területén maradt. A térképeken, útikalauzokon és az iskolai tankönyvekben természetesen módosítani fogják a fehér hegyre vonatkozó adatokat.

 

Címkék#Mont Blanc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!