Szélerőművek hátrányban: hiányzó szabályok

Csekély mennyiségű villamosnergiát termel a 71 magyar szélerőmű , bár igény lenne az olcsó energiára. Háttér a szabályozásról.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A magyarországi szélerőmű-kapacitást jelentősen, egy kormányzati tanulmány szerint akár 50-100 szorosára is lehetne fejleszteni az ország természeti adottságai alapján - mondta Varga Katalin, az Energia Klub projektvezetője.

A szakmai szervezet munkatársa szerint elsősorban a nem megfelelő szabályozásban kell keresni a szélenergia nagyobb elterjedésének akadályát. A Magyarországon jelenleg működő 71 szélerőmű által termelt évi mintegy 200 gigawattóra villamos áram a megújuló energiaforrások csupán egy százalékát teszi ki, a teljes villamosenergia-termelés mintegy fél százalékát képes fedezni - hangsúlyozta a szakértő. 

Kiemelte: a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) korábbi számításai alapján ezt az arányt anélkül lehetne 50-100 szorosára bővíteni, hogy kárt okoznának vele a természetvédelmi területekben. Varga Katalin elismerte, hogy a szélerőművek egyik legnagyobb hátránya a nehezen előre jelezhető energiatermelés, azonban szerinte ennek kiküszöbölésére vannak megoldások.
 
A villamoshálózat akár komolyabb befektetés nélkül is képes lenne 1.000 megawatt szélenergia befogadására, például egyes erőművek rendelkezésre állásásának díjazásával, illetve új tarifarendszerrel irányított fogyasztói szokások kialakításával - mutatott rá az Energia Klub munkatársa. Varga Katalin szerint a jelentős befektetői érdeklődés ellenére a szélenergia-szektort a kötelező villamos energia menetrendadás, az ehhez kapcsolódó pótdíjak, valamint a MAVIR által bizonytalanul meghatározott leszabályozás hátráltathatja.
 
A szélerőművek után érdeklődő beruházók ilyen körülmények között - a megtermelt áram garantált átvétele ellenére is - csak nehezen tudják előre jelezni várható bevételeiket, ami miatt a bankok sem szívesen állnak projektjeik mögé - fűzte hozzá.
 
Tari Gábor, a rendszerirányító MAVIR vezérigazgatója szerdán egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a jogszabályok támogatják a szélerőművek beilleszkedését a hazai áramellátásba, noha  szélenergia sajátossága, hogy termelése kiszámíthatatlan, ezért a termelés bővülése fokozott feladatot jelent a villamosenergia-rendszer kiegyensúlyozásában.  Elsőként a sopronkövesd-nagylózsi szélerőműparkot üzemeltető Hungarowind Kft.-vel  sikerült szerződést kötni, amelyben az energiatermelő rendszerszintű szolgáltatásként vállalta, hogy visszaterheli a teljesítményt, amennyiben ezt az energiarendszer biztonsága szükségessé teszi - húzta alá a MAVIR vezérigazgatója. A szerződés értelmében a két fél megosztja a szükséges visszaterhelések kockázatát. 

A MAVIR célja, hogy amennyiben az első szerződés beválik, és jól szolgálja a rendszer egyensúlyát, a többi szélerőmű-parkkal is kössön hasonló szerződéseket. Mártha Imre, a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója úgy vélekedett, a szélenergia-termelés bővülésével jogszabály-módosítás is szükségessé válhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!