Szombaton fórum, vasárnap összecsapás Sajóbábonyban

A Jobbik rendezvényét próbálták megzavarni romák szombaton Sajóbábonyban, majd vasárnap több, a fórumon résztvevőt megfenyegettek, egy kereskedőt meg is pofoztak. A Jobbik helyi vezetője rendőri segítséget kért, miután nem kapott, a Magyar Gárda tagjai indultak a településre vasárnap. A gárdisták egyik autóját megrongálták a cigányok, majd rendőri erők érkeztek Sajóbábonyba.

Vas Népe

Lázár János: a kormány egyesre vizsgázott

Lázár János (Fidesz) szerint a kormány egyesre vizsgázott, megbukott, ugyanis nem volt képes a Sajóbábonyban élők számára garantálni a közbiztonságot.  Az ellenzéki párt helyi közbiztonsági tervet készít.

Lázár János, az Országgyűlés rendészeti bizottságának fideszes elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján a Borsod megyei településén a hétvégén történtekkel összefüggésben közölte: arra kérik az MSZP-t, hogy közbiztonsággal kapcsolatos "plakát- és kampányhadjáratát" függessze fel, mert a plakátokon szereplő, "közbiztonsággal kapcsolatos hazugságaikkal" szemben az a valóság, hogy Magyarországon a kormány láthatóan képtelen garantálni az emberek számára a biztonságot. A politikus emlékeztetett: Sajóbábony polgármestere már több alkalommal jelezte a településének, valamint Miskolc egy részének nagyon súlyos problémáit, amelyek a közrenddel, közbiztonsággal kapcsolatosak.
 
Hozzátette, pártja álláspontja szerint a rendőrségtől a jelenlegi állománytábla szerint mintegy háromezer rendőr hiányzik. Az új kormányzat első feladata jövő nyáron ezért az, hogy e háromezer rendőrt soron kívül munkába állítsa, és a kiemelt veszélyességi övezetet jelentő településeken, így Miskolcon az állandó rendőri jelenlétet megerősítse - hangsúlyozta. A magyar kormány Sajóbábonyban és Miskolcon nem képes garantálni a hétköznapok szintjén a közbiztonságot - jelentette ki Lázár János. A miskolci polgármester azon kezdeményezésével kapcsolatban, mely szerint bizottság felállítására van szükség az ügyben, Lázár János közölte: a rendészeti bizottság kész a helyzet kivizsgálására, ha ez parlamenti vizsgálatot jelent.

SZDSZ: a szabad demokraták nem kérnek a Jobbik kampányából

Az SZDSZ Új Generáció nevű ifjúsági szervezete szerint a Jobbik hétvégén konfliktust provokált Sajóbábonyban a helyi roma közösség és a saját hívei között és ha ez a Jobbik-rendezvény kampánnyitó volt, akkor "Magyarország szabad, demokrata állampolgárai nem kérnek" a párt kampányából.

A sunyi erődemonstráció és az erőszakkal való fenyegetés nem tartozik a demokratikus politikai eszköztárba - írja a hétvégi sajóbábonyi Jobbik-rendezvény kapcsán az SZDSZ Új Generáció  elnöke. Szabadai Viktor az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében kijelenti, hogy az SZDSZ Új Generáció álláspontja szerint "ha a hétvégi sajóbábonyi Jobbik-rendezvény csak kampánynyitó volt, akkor Magyarország szabad, demokrata állampolgárai nem kérnek a Jobbik kampányából".
Szabadai Viktor szerint úgy fest, a Jobbik a hétvégén végérvényesen túllépett a politikán, amikor konfliktust provokált Sajóbábonyban a helyi roma közösség és a saját hívei között. Közleményében kijelenti, az SZDSZ Új Generáció elvárja, hogy a hétvégi eset során törvénysértést elkövető személyek bíróság előtt feleljenek tetteikért, etnikai hovatartozásuktól függetlenül. 

Összeül a nemzetbiztonsági kabinet

A polgári titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter soron kívül összehívta a nemzetbiztonsági kabinet ülését a Sajóbábonyban történtek kapcsán - közölte Szollár Domokos kormányszóvivő az MTI-vel hétfőn. A testület kedden délután ül össze. Közleménye szerint jogos aggodalmat kelt az, ami Sajóbábonyban a hét végén történt. Nem lehet napirendre térni afelett, hogy egy betiltott szervezet, a Magyar Gárda tagjai egy kiélezett helyzetben gyakorlatilag provokálják a kisebbségi lakosságot, amelyet "csendőrséggel" fenyegetnek. Ezt akkor sem lehetne tudomásul venni, ha ez a szervezet nem lenne betiltva: a kisebbséghez tartozók jogegyenlősége az alkotmányból következik - írja a szóvivő.  Hozzáteszi: másrészt a kisebbségi szervezetek sem vehetik saját kezükbe "válaszadásukat", vélelmezett fenyegetésükre nem válaszolhatnak "ellenerőszakkal".

Horváth Aladár: tudatosan szítják a feszültséget

Tudatosan szítják a feszültséget, egyértelműen provokatív szándékkal jöttek Sajóbábonyba a jobbikosok - közölte újságírók előtt Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke a Borsod megyei városban, egy családi háznál, ahol a hétvége történéseiről érdeklődött a helyiektől.

Az elnök úgy fogalmazott: riadalmat keltett az emberekben a jobbikos fórum azáltal, hogy számos idegen, ráadásul magát gárdistának valló lepte el a települést. Hozzátette: az egyenruhájuk önmagában is - a bírósági ítélet szerint is - félelmet kelt az emberekben, főként egy cigányok által sűrűn lakott területen, ahol esetleg alakzatban jelennek meg. Hozzátette: különösen akkor kelthet mindez félelmet, ha azoknak a lányoknak, akikről nem tudták, hogy roma származásúak, azt mondták a város határában: "jöttek kitakarítani" a települést.
 
Horváth Aladár azt mondta, hogy a szombati fórum indította el a folyamatot, ennek következménye volt a vasárnapi incidens, amelynek pontos körülményeit is tisztázni kell. Az elnök utalt a romagyilkosságokra, mint mondta, a cigányság joggal érezheti, hogy félelemben él, főleg akkor, ha "szabadjára engedett gárdisták" tevékenykedhetnek. Mindez magában hordja azt a veszélyt, hogy "elszakad a cérna, és ha úgy gondolják, nem védi meg őket a rendőrség", akkor majd megvédik saját magukat. Mindez persze fordítva is igaz - fűzte hozzá.Hangsúlyozta: a legfontosabb a béke és a nyugalom megőrzése, kérdés az, mennyire képes Magyarország egy jogállamhoz méltó konfliktuskezelést végezni.
  
Véleménye szerint több évtizede már, hogy nem törődött, törődik a politika a mélyszegénységgel, azzal, hogy a harmadik világban található nyomorhoz hasonlóan élnek emberek. "Mind a jobboldalnak, mind a baloldalnak bűnös felelőssége van abban, hogy az országnak egy tizede végletesen és végérvényesen leszakadt, és szinte áthidalhatatlan szakadékok vannak az afrikai nyomor szintjén élők, illetve a polgárosult emberek között" - tette hozzá.

Megjegyezte: súlyos - gazdasági és politikai - válságban van az ország, és "ez itt látszik meg leginkább, a végeken". "Csönd van, hallgatás van és sunyítás, és ez a táptalaja a szélsőségek megerősödésének". Az a csoda, hogy nem történt - sokkal több településen - már korábban atrocitás, de nem szabad az önbíráskodás útjára lépni - mondta.

Helybeliek szerint romák közé hajtott az a sofőr, akinek autóját összetörték

 Több helybéli szerint azért törték be néhányan vasárnap egy autó szélvédőjét, mert a sofőrje az utcán állók közé hajtott a sajóbábonyi romatelepen. A helyiek - akik az MTI tudósítójának egy családi ház portáján nyilatkoztak - azt mondták: rettegésben élnek, máig él bennük a romagyilkosságok miatti félelem, tartanak tőle, hogy ezek a bűncselekmények esetleg megismétlődhetnek.
 
Véleményük szerint azért alakult ki konfliktus a településen az egyik szocialista önkormányzati képviselővel is, mert nem volt tisztázott, ki és milyen feltételekkel szervezte meg vagy adott helyet a szombaton megtartott jobbikos fórumnak. Valamennyien hangsúlyozták: nagyon sok idegen érkezett a településre szombaton, de vasárnap még többen jöttek, 35 idegen autót számoltak meg.

Szerintük néhányan azért törték össze az autót, mert annak vezetője elütött egy romát, aki "ma is húzza a lábát, de mentőt nem kért". A kocsiban nem nő és gyermek ült, ahogyan azt korábban mondták, hanem gárdisták, és az eset a cigányok által lakott településrészen történt - mondták.


Miskolc polgármestere a közbiztonságért aggódik

A Sajóbábonyban történtek azt vizionálják, hogy az ország nem választásra, hanem polgárháborús állapotokra készül - fogalmazott Káli Sándor (MSZP), Miskolc polgármestere közleményében, amelyet hétfőn juttatott el az MTI-hez. A hétvégén Sajóbábonyban – Miskolctól alig tizenöt kilométerre – felfegyverzett emberek estek egymásnak, úgy, hogy az egyik oldalon a cigányok, a másik oldalon a cigányellenesek álltak. A rendőrség a környék összes mobilizálható erejét összevonta, a környező településeken, így Miskolcon is alig volt rendőr - közölte Káli Sándor.
 
„Még elképzelni sem tudom, mi van akkor, ha Miskolcon is rendőrre lett volna szükség. Ébresztő Magyarország, tessék észrevenni, hogy így nem választásra, hanem egyre hevesebb összecsapásokra és polgárháborús állapotokra készül az ország" – fogalmazott a polgármester.
   
"Országgyűlési képviselőként és Magyarország egyik legnagyobb városának polgármestereként" kéri, hogy a parlament azonnal tűzze napirendjére az ügyet, és alakuljon egy olyan, valós jogkörökkel felruházott bizottság is, amelyben külső szakértők is helyet kapnak. Több szakértői tanulmány nem kell, cselekvési tervre és annak végrehajtására van szükség - mondta. Megjegyezte: a parlamentnek és a politikusoknak most nem a választásra, hanem az ország békéjének megteremtésére kell koncentrálniuk, továbblépve pedig hitet és elfoglaltságot, munkát kell adniuk a szegényebb térségek embereinek, hogy helyreálljon a rend.

Nem elég riogatni az országot, meg kell kezdeni a munkát, mivel sem etnikai villongásokra, sem rasszista válaszokra nincs szüksége Magyarországnak, miközben most a végletek között vergődünk - hangoztatta.  Káli Sándor közlése szerint a minisztériumi ígéretekből egyelőre nem lett semmi: Miskolcon továbbra is nyolcvan-száz rendőr hiányzik az utcákról.

 

OLDALTÖRÉS: A hétfő délelőtt eseményei

 

 

 

A Btk. szigorítását szorgalmazza a város polgármestere

Továbbra is a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítását, egyértelművé tételét szorgalmazza Nagy Imre, Sajóbábony polgármestere a bűnözés visszaszorítása érdekében; a városvezető ezt hétfőn mondta az MTI-nek.Nagy Imre úgy fogalmazott, hogy fenntartja mindazt, amit csaknem két évvel ezelőtt a település önkormányzata nevében írtak az Országgyűlés elnökének.
 
Akkor egy lakossági panasz kapcsán, 864 ember - a lakosság csaknem egyharmada - aláírásával azt közölték: az emberek nem érzik biztonságban magukat, félelemben élnek, mivel vannak olyanok szép számmal, akik büntetlenül bemennek mások veteményesébe, megdézsmálják a gyümölcsöt, a segélyek kifizetése esetén részegen ordibálnak az utcán, és gyermekkorúak is részt vesznek a szabálysértésekben.  A polgármester elmondta: a képviselő-testület akkor egyetértett a bejelentőkkel, és határozatában kezdeményezte a Btk. radikális szigorítását.

A sajóbábonyi képviselők akkori nyolcpontos javaslatcsomagjában első helyen állt a halálbüntetés visszaállítása, ezt a tanúvédelmi program szigorításának, a büntetési tételek egyértelműsítésének, a rendőrök, bírák, ügyészek szigorúbb védelmének és az önkormányzati rendőrség   felállításának a javaslata követte. A képviselő-testület ugyancsak kívánatosnak tartotta a szabálysértési eljárás egyszerűsítését, a rendőrség létszámának radikális emelését, hatásköre bővítését.
 
A sajóbábonyiak felvetését akkor megtárgyalta az Országgyűlés rendészeti, valamint az alkotmányügyi bizottsága is. Utóbbi egyebek mellett azt hangsúlyozta: az Alkotmánybíróság 1990-ben megállapította a halálbüntetés alkotmányellenességét, Magyarország az Európai Unió tagállamaként is kötelezettséget vállalt arra, hogy a halálbüntetést semmilyen körülmények között nem tekinti törvényes büntetési formának. Közölték azt is: a szaktárcánál zajlik a büntető törvénykönyv átfogó kodifikációja.

Fokozott rendőri jelenlét

Több helyen biztonsági pontokat állított fel a rendőrség a Borsod megyei Sajóbábonyban; a város bevezető szakaszán és belterületén is rendőrök figyelnek a közrendre - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A helyi városháza előtt hétfő délelőtt többen gyülekeztek. Nagy Imre, Sajóbábony polgármestere szerint azért, mert korábban egyeztetett helyi lakosokkal, valamint Bencs Gáborral, a Jobbik helyi vezetőjével.     Az egyeztetésen megbeszélték azokat a félreértéseket, amelyek előidézték a vasárnapi atrocitást - mondta. 
 
Hozzátette: a roma képviselők, vezetők ígéretet tettek arra, hogy igyekeznek meggyőzni a helyieket, nincs olyan veszély, amelytől tartaniuk kellene, ha azonban ők okoznak rendbontást, szembekerülnek a törvénnyel.  A polgármester azt is közölte: feladatuk a következő időszakban, hogy kialakítsák a helyi városőrséget, amelyhez hasonló Miskolc-Lyukóvölgyben már működik.  Megjegyezte: az elmúlt fél évben nem volt komolyabb feszültség a településen, bár előfordultak lopások, rablások.

MDF: a Jobbikot terheli a legnagyobb felelősség

Az MDF szerint a sajóbábonyi rendbontásért egyértelműen a Jobbikot terheli a legnagyobb felelősség - olvasható a párt által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben.A Jobbik kampánynyitó eseményt tartott Sajóbábonyban: bemutatta, mire lehet számítani tőle a következő hónapokban - írták.

Mint fogalmaztak, "a szélsőséges párt folyamatosan muníciót gyűjt a romák ellen: betyáregyleteket toboroz a megfélemlítésükre, gyűlöletre, kirekesztésre uszítja a lakosságot. Elfogadhatatlan, hogy a Jobbik cigányterrorról beszél, elfogadhatatlan, hogy kihasználja és erősíti is a romaellenes hangulatot". Az MDF szerint a Jobbik választási kampánya a "legolcsóbb": a megoldáskeresés helyett a félelemkeltésre és a jogállamiság elleni harcra épül.
 
A párt a sajóbábonyi eseményekért felelősként jelölte meg a Jobbik mellett az MSZP-t és a Fidesz-t is. "A kormánypárt azért, mert nem erősítette meg a rendőrséget, a Fidesz pedig azért, mert éveken keresztül hisztériát keltett, és minden kijelentésével csökkentette a rendvédelmi szervekbe vetett állampolgári bizalmat" - olvasható az MDF közleményében.

 

 

 

OLDALTÖRÉS: A vasárnapi történések

 

 

 

Tömegverekedés, fenyegetés és garázdaság

A Borsod Online úgy tudja, a Jobbik szombati rendezvényét megpróbálta több tucatnyi összesereglett cigányember megzavarni, de a rendőrség kellő számban volt jelen az eseménynél, így összecsapás nem történt.

A Borsod Online úgy tudja, a Jobbik szombati rendezvényét megpróbálta több tucatnyi összesereglett cigányember megzavarni, de a rendőrség kellő számban volt jelen az eseménynél, így összecsapás nem történt.

Vasárnap az események ismét kiéleződtek, a délelőtti órákban egy boltost saját üzletében megtámadták, és a szombat rendezvény szervezőjét életveszélyesen megfenyegették, ami miatt ő feljelentést tett a rendőrségen.

Ennek nyomán a megfenyegetett személy külön védelmet nem kapott a rendőrségtől, ezért a vele szimpatizálók úgy döntöttek, nem hagyják magára, és elindultak Észak- és Kelet-Magyarország több megyéjéből, valamint Budapestről, hogy megvédjék, ha kell, a senkinek nem ártó embert.

A rendőrség nagy erőkkel állomásozik a település közelében, de már történt összecsapás, egy autót a cigányok lapáttal összetörtek, jebben intézkedtek a rendőrök. A támadók létszáma 40-50 fő lehet, a más helyekről érkezők létszáma hasonló, de egyelőre nem mehetnek be a településre.

A szombati lakossági fórum után életveszélyes fenyegétesek után vasárnap fél 5-kor Sajóbábonyban kívánt demonstrálni az Új Magyar Gárda. Ezt az eseményt a helyi kisebbség baltákkal felfegyverkezve kívánta megakadályozni, az esemény során egy Suzukit összetörtek. A kiérkező rendőrség két embert állított elő és visszaszorította a 30 fős társaságot. A helyszínelés ideje alatt az esti órákra teljesen lezárták a település bejövő forgalmát. vasárnap este fél 8 magaságában azonban már a sajóbábonyi lakcímkártyával rendelkező lakosok bemehettek a településre, a gyalogos forgalom így megindult. 


Kommandósok a helyszínen

A település rendjének biztosítására kommandós ruhába öltözött rendőrök érkeztek este Sajóbábonyba - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A rendőrök felkérték a helyieket: maradjanak otthon a közrend biztosítása érdekében.    

Nagy Imre, Sajóbábony polgármestere elmondta: a városban felkorbácsolódtak az indulatok. Szombaton volt ugyanis egy jobbikos gyűlés a településen, ahol nem csak helyiek vettek részt, és ez irritálta a helybeli romákat - fejtette ki véleményét a város első embere.  Úgy tudja, a romák egyebek mellett megfenyegették a helyi Jobbik helyi vezetőjét is. 

A korábban feloszlatott gárda tagjai újra megjelentek a településen, ez indította el a feszültséget. "Most csend van a településen, de romák ácsorognak kinn az utcán, a gárda pedig a 26-os számú főút bekötőútjánál van" - sorolta a polgármester.

Hangsúlyozta: a rendőri erő biztosított, mindent megtesz azért, hogy helyreállítsa a rendet.


Megütötték az önkormányzati képviselőt


Az MTI-nek név nélkül nyilatkozó - korábban a feloszlatott Magyar Gárda tagja volt - személy közölte: nem ők provokáltak, nem ők kezdték a konfliktust.

Egy sajóbábonyi lakos azt mondta az MTI-nek: a Jobbik szombati meghallgatása, fóruma váltotta ki az indulatokat. A rendezvényen három szónok volt. Míg a fórum tartott, a cigányok körülbelül 200-300-an összegyűltek az esemény helyszíne előtt. A rendőrök szombaton is kint voltak, és vasárnapra elszabadultak az indulatok.

A romák egy piros színű Suzukit törtek össze, amely jelenleg is az út mentén áll, bezúzva az első, illetve a hátsó szélvédője is. 

Müller Pálnét, a helyi élelmiszerbolt vezetőjét, szocialista ütötte meg egy roma nő, mert rajta kérte számon, mintha ő szervezte volna a Jobbik lakossági fórumát. A képviselőnő hangsúlyozta: feljelentést tett a rendőrségen.   

A romák jelenleg az út mellett egy tűzrakás mellett gyülekeznek, a település határában.


Szinte "állóháború" alakult ki
 


Vereckei Csaba megyei rendőrfőkapitány és Lakatos Attila, a Borsod megyei cigányvajda egyeztetnek egymással a  kialakult feszültség megoldása érdekében.

A megyei és országos cigányszervezetek vezetői elindultak sajóbábonyra, hogy a helyszínen tájékozódjanak a helyzetről - tudta meg az MTI az érintett roma vezetőktől vasárnap este.

A történtek kapcsán a Jobbik közleményt adott ki vasárnap este. Szerintük  a Sajóbábonyban bekövetkezett "sajnálatos és tragikus cigányterror" bebizonyította, hogy a parlamenti pártok olyan mértékben leépítették a rendőrséget és a rendvédelmi szerveket, hogy azok képtelenek megvédeni a magyar lakosságot.

A párt MTI-hez eljuttatott közleménye szerint kedden Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke és Kiss Róbert, az Új Magyar Gárda Mozgalom országos főkapitánya a helyszínen tájékozódik a kialakult helyzetről.

Szegedi Csanád, a párt európai parlamenti képviselője a Jobbik Magyarországért Mozgalom nevében "felszólítja a rendőrség országos vezetőit, hogy rendkívüli eszközöket is bevetve azonnal vessenek véget a cigányterrornak Sajóbábonyban is! Amennyiben az adófizetők pénzét pazarló rendőrség képtelen ellátni feladatát, akkor kötelessége együttműködni az Új Magyar Gárda Mozgalommal. Az Új Magyar Gárda csendőrei készen állnak arra, hogy kellő törvényi felhatalmazással helyre állítsák a közbiztonságot Magyarországon" - olvasható a közleményben.


Helyre állt a nyugalom – rendőrségi közlemény

A településen bevezetett hathatós rendőri intézkedéseknek köszönhetően helyreállt   köznyugalom Sajóbábonyban - áll a police.hu 22:42-kor megjelent sajtóközleményben, melybe az olvasható, hogy november 14-én este Sajóbábonyban egy parlamenten kívüli pár tartott lakossági fórumot. A fórumra érkezőkön felül mintegy 15-20 főnyi ellenérdekű fél is megjelent a fórumnak otthont adó általános iskola előtt. A helyszínen lévő nagyobb rendőri erőt látva az ellenérdekű csoport a rendezvény kezdete előtt a helyszínt elhagyta.

A fórum másnapjának délelőttjén – a felmerült gyanú szerint - négy helyi lakos megjelent egy helyi boltban és számon kérték a boltvezető asszonyt, hogy ő szervezte e meg a városba a lakossági fórumot. A gyanú szerint az eset után egy, a lakossági fórumot megszervező férfit helyi lakosok szintén életveszélyesen megfenyegettek.

Az eseményeket követően Sajóbábony település határában a fórumot szervező párt szimpatizánsai, valamint a fórum ellenzői két, mintegy 30-40 főnyi csoport kezdett gyülekezni az úttesten egymással szemben, majd karókkal, botokkal megrongálták egy autót (a korábbi hírek szerint fejszével is verték a járművet). A támadás során az autóban ülő személyek nem sérültek meg.

A nagy erőkkel a helyszínre vonuló rendőrök a településen, valamint megye teljes területén fokozott ellenőrzést vezettek be és a Sajóbábonyra bevezető útszakaszt – biztonsági intézkedésként – délután teljes egészében lezárták.

Mintegy két óra elteltével a településen bevezetett rendőri intézkedések eredményeként helyre állt a közrend, amit követően a rendőrség az elrendelt útlezárást feloldotta.

A erőszakos cselekmények miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság közösség tagja elleni erőszak bűntette, továbbá a Miskolci Rendőrkapitányság testi sértés, valamint zaklatás bűncselekményének megalapozott gyanúja miatt indított nagy erőkkel eljárást. Az autó megtámadását követően előállított személyt a rendőrség bűnügyi őrizetbe vette.

Sajóbábonyban az ottlakók biztonságának garantálása és a köznyugalom megőrzése érdekében folyamatos a rendőri jelenlét.

 Az eset kapcsán – megelőző intézkedésként - Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Rendőr-főkapitánya a megye egész területére fokozott rendőri ellenőrzést rendelt el.

 

 

Forrás: MTI, Borsod Online, police.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!