Ügyeleti díjak: pert nyertek a Markusovszky orvosai és ápolói

Hetven orvosnak illetve egészségügyi szakdolgozónak ítélt meg nem jogerősen elmaradt ügyeleti díjat, összesen mintegy 16 millió forintot a Vas Megyei Munkaügyi Bíróság.

Simon Erzsébet

A megyei kórházban közalkalmazottként dolgozó felperesek a keresetlevélben megfogalmazták: a napi rendszeres munkaidőn túl részt vesznek az ügyeleti munkában is. Ezért a vonatkozó kormányrendelet szerint kapnak díjazást, és a munkáltató a rendelet szerint állapítja meg a pihenőidőt, ezt alapul véve számítja ki a kórházban hetente munkával töltött órákat, továbbá a nyugdíj kiszámításának alapjául szolgáló időt is eszerint határozza meg.

A felperesek úgy vélték, hogy 2004. május elseje, az EU-s csatlakozás óta ezt jogsértő módon teszi a munkadójuk. A kormányrendelet ugyanis ellentétes a vonatkozó uniós irányelvekkel, azaz kevesebb pénzt kaptak, mint amennyi megilletné őket.

Szerdán a Vas Megyei Munkaügyi Bíróság dr. Szőke Zoltán vezette tanácsa  a korábban már lefolytatott bizonyítási eljárások és a többször kiegészített könyvvizsgáló igazságügyi szakértői vélemény alapján ítéletet hirdetett az ügyben.

Helyt adott a felperesek kérelmének, és összesen mintegy 16 és fél millió forint ügyeleti pótlék megfizetésére kötelezte a megyei kórházat. Ebből a pénzből a felperesek különböző - személyenként úgy tizenkétezer forinttól nyolcszázötvenezer forintig terjedő - összegeket kapnak. Ezen kívül az eljárás költségei is a pervesztest terhelik.

Dr. Szőke Zoltán az ítélet indoklásában kifejtette: a keresetlevélben összesen még mintegy 78 millió forint - a Munka Törvénykönyve rendkívüli munkavégzésre vonatkozó szabályait alkalmazva - elmaradt ügyeleti díj megfizetését követelték a felperesek, ám ezt a széles körben lefolytatott bizonyítási eljárást követően a pert indítók maguk módosították.

Időközben ugyanis új helyzet állt elő: az Alkotmánybíróság megsemmisítette azt a kormányrendeletet, amely az ügyeleti díjakról rendelkezett, és a Legfelsőbb Bíróság is hozott irányadó eseti döntést e tekintetben. Az ügyeleti díjazást  az egészségügyi tevékenységről szóló külön törvényben szabályozták.

Így az önként vállalt többletmunkára - a heti 48 óra feletti időre - ötven százalékos pótlék jár. Ezt nem kapták meg az orvosok és a szakdolgozók. Az igazságügyi szakértő szakvéleményéből kitűnt: voltak olyan dolgozók, akik az uniós csatlakozásunk dátumát követően a féléves szinten előírható kétszáznyolc ügyeleti órán túl  hatszáz, esetenként még ezer órát is dolgoztak. De valamenyi  felperes jelentősen túlteljesítette az előírtakat.

A kórház jogi képviselője szerint egyébként az ügyeleti díjfizetés az akkoriban - a keresetlevél a 2004. májusától  2007. közepéig tartó időszakot ölelte fel - hatályos jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően történt. Álláspontjához ragaszkodva mindvégig a kereset elutasítását kérte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!