Weöres Sándor Színház: díjazott épülettervek az asztalfióknak

A tervpályázatok értékelésével lezárult a Weöres Sándor Színház új épület beruházás előkészítésének egy fontos szakasza. A feladat megmozgatta az építészek fantáziáját, kár, hogy a tervekből - legalábbis egy darabig biztosan - , nem lesz semmi.

Tersztyánszky Krisztina

A szombathelyi Weöres Sándor Színház új épületére Szombathely Megyei Jogú Város önkormányzata kétfordulós építészeti és környezetrendezési tervpályázatot írt ki. Az első fordulót pont egy éve értékelték, most az eredményhirdetéssel lezárult a második forduló is.

A budapesti Zsuffa és Kalmár Kft. nyerte el az első díjat a tervpályázaton, a teátrum felépítésére azonban a következő években aligha lesz lehetőség, hiszen a kivitelezéshez szakemberek szerint 8-10 milliárd forintra lenne szükség.

Köszöntőjében dr. Ipkovich György polgármester úgy fogalmazott: a tervek birtokában már tudható, hogy milyen épülettelépületegyüttessel gazdagodhat a város akkor, amikor sikerül az építkezés anyagi feltételeit biztosítani.

Hangsúlyozta, hogy a tervpályázat nem kidobott pénz, hiszen ha a város komolyan gondolja, hogy egyszer kőszínházat épít, elkerülhetetlen ez a lépés. A további kérdéseket megelőzve azt is hozzátette: a tervpályázat költségeit nem a város, hanem a kormány fedezte.

A pályázatokat építészekből, statikusokból, színháziszakemberekből álló bíráló bizottság vette nagyító alá. A tizenegy tagú testület munkájában Jordán Tamás színházigazgató is részt vett. A díjátadáson dr. Fiala István építészmérnök, a bizottság társelnöke elmondta: a kétkörös pályázat a hazai építészet jelentős eseménye. Ritka ugyanis az ilyen tiszta, méltón végigvezetett, két fordulós verseny, ami ilyen sok építész fantáziáját megmozgatja.

A meghívásos pályázat második fordulójában tizennyolc tervező csoport jelentkezett előminősítésre, és valamennyien be is nyújtották terveiket. A társelnök elmondta, hogy a bíráló bizottság sokat vitatkozott a döntésen, ugyanis szinte valamennyi pályázatban találtak továbbgondolásra alkalmas elképzeléseket. Kiemelte: bár a végeredmény megszületett, mindez nem jelenti azt, hogy találtak olyan pályaművet, amely egy az egyben alkalmas lenne a megvalósításra. Mivel a városszerkezeti és színház működésével kapcsolatos feltételek bonyolultak, bárki kapja is majd meg a megbízást a színház tényleges megtervezésére, valószínűleg merítenie kell a többi pályázó hasznosításra érdemes ötleteiből.

A pályázók közül három építész csoport részesült kétmillió forintos megvételben.

Harmadik, hárommilllió forintot érő díjat a Weber Építész Iroda Kft. tagjai és a Finta és Társai Építész Stúdió Kft. tagjai vehettek át. A pályázat második díjasa, 6,5 millió forint értékben a budaörsi Sztájl Vizuális Alkotó Bt., a 8,5 millió forinttal járó első díjat pedig a budapesti Zsuffa és Kalmár Kft. képviselői vehették át. Az egy évvel ezelőtti els fordulóban ugyancsak ennek a cégnek a munkáját értékelték a legtöbbre.

A tizennyolc pályázat alaprajzai, látványtervei december 1. és 12. között megtekinthetők a Savaria Karnevál Központ Aréna utca 8. szám alatti kiállítótermében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!