Alkotmányellenesnek találták a helyi graffiti-rendeletet

Az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélt a szombathelyi önkormányzat graffiti-rendeletét, mivel nem felelt meg a szabálysértési törvényben előírtnak.

Maróthy Andrea

Épületek és járművek esnek naponta a graffitizők áldozatául. A firkák eltűntetése költséges, így a közgyűlés megalkotta saját grafiti-rendeletét, mellyel megpróbálta megfékezni a rongálókat.

Az Alkotmánybíróság azonban nem találta megfelelőnek e rendeletet, ezért megsemmisítette azt. A döntést azzal indokolták, hogy a helyi rendelet sem tartalmilag, sem a büntetés összegét tekintve nem felel meg a szabálysértési törvényben előírtnak.

A rendelet szabálysértéssé nyilvánította a graffitizést, s 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtotta a falfirkászokat. A törvény szerint viszont az, aki 20 ezer forintot meg nem haladó kárt okoz, szándékos rongálást követ el, akár 100 ezer forintra is büntethető.

A bíróság megállapította: a rendelet nincs összhangban a szabálysértési törvénnyel, s ellentétes is vele. Úgy tudjuk, a  közgyűlés - miután áttanulmányota a határozatot - dönt a rendelet visszavonásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!