Állati kiképzés: a gazdáknak meg kell tanulniuk kutyául

A hagyományos kutyanevelési módszerek helyett egyre többen választják a tükörmódszert. Szombathelyen is népszerű a klikkermódszer, az első csoport már le is vizsgázott. Horváth László szombathelyi kutyakiképző szerint az ebek élvezik ezt a fajta tanulást.

Varga Nóra

Korom Gábor kutyakiképző, a tükörmódszer magyarországi meghonosítója tartott előadást a vasi megyeszékhelyen. Zsúfolásig megtelt a Savaria szakközépiskola előadóterme érdeklődőkkel: Korom Gábor a módszer lényegét ismertette a megjelentekkel.

Számtalanszor találkozunk engedetlen kutyusokkal. Nem figyelnek a gazdára, nem jönnek ki más kutyákkal, ha nincs rajtuk póráz, elrohannak, s csak hosszú idő múlva jönnek vissza, ha egyáltalán visszajönnek. A kutya és a gazda viszonyának rendezésére fejlesztették ki a tükör módszert. A tükör módszer az ember és a kutya kapcsolatának komplex szemlélete. E rendszer része a nevelés, a tanítási-tanulási képességek megszerzése, a kommunikáció, az együttélés, az ösztönkezelés, a gyógyítás, az életmód és a megismerés.


- A módszer a gazda és a kutya közötti viszony tudatosításáról kapta a nevét, arról, hogyan tükrözi egymást a két lény - hangsúlyozza Horváth László szombathelyi kutyakiképző. - A módszer egyik lényeges eleme, hogy a gazdáknak meg kell tanulniuk kutyául, tehát értelmezni kell tudniuk a saját kedvencük jelzéseit, gesztusait. S ezáltal gördülékenyen tudnak kommunikálni egymással.

Horváth Lászlótól megtudjuk, hogy a tükörmódszer hármas tagolásával  ösztönkezelés, tanítás és életmód könnyen és viszonylag hamar rendezhető a kutya és gazda viszony. A tanfolyamon az első pillanatban lekerül a kutyusról a póráz, s egy kis eszköz, a klikker segítségével, amelyet először a delfinek oktatásánál alkalmaztak, a gazdik rávezetik a kutyákat, mit kell tenniük, majd tudatosítják bennük a tudnivalót. Ha a kutya spontán leül vagy lefekszik a gazda klikkel egyet, s így rögzül a lecke, ráadásul a kis kedvenc még jutalomfalatot is kap cserébe. Később pedig vezényszavakat is csatolnak a tevékenységhez.

Rendkívül izgalmas játék ez az ember és a kutya között. Az eb nem veszti el a munkakedvét, sőt élvezi a közös munkát a gazdival. A klikker beiktatásával az ember és a kutya egy nyelvet kezd beszélni. A hagyományos módszerrel mintegy fél évet vesz igénybe, hogy a kis kedvenc jól nevelt legyen, lehessen pórázon vezetni, leültetni, lefektetni, s otthagyni, ne legyen agresszív emberekkel, s más kutyákkal szemben. A tükörmódszer segítségével ez az alapvető tudás hét hét alatt elsajátítható. Viszont a tanfolyam sem a gazdának, sem a kutyának nem sétagalopp, aktív részvételt, odafigyelést követel. Sőt személyre szabott házifeladatokkal kell a gazdinak tréningeznie a kutyát két foglalkozás között.

Szombathelyen az új módszerrel kiképzett kutyusok már le is vizsgáztak.

- Sokan esnek abba a csapdába, hogy nem a legmegfelelőbb ebet választják kedvencnek - emeli ki a kutyakiképző. - Túl aktív, túl engedetlen, túl agresszív. Ezek azok a leggyakoribb problémák, amelyekkel a gazdik nem tudnak megbírkózni. A gazda és a kutya kapcsolatát helyretenni sohasem késő. A tanfolyam előtt kikérdezzük a gazdát, milyen problémákkal küszködik, vannak-e a kutyának szocializációs problémái. A képzés arról is szól, hogy az eb megtanulja, ki a főnök az ember és kutya viszonyban. Egyébként a kölykök hét-nyolc hónapos korukban irathatók be a tanfolyamra, amely elméleti és gyakorlati képzésből áll. A sikeres vizsgát követően pedig következhet a középfokú tanfolyam. A tükörmódszerrel a kutya és a gazda hosszútávra társakká válik, s mindkettejük számára élvezet lesz a közösen eltöltött idő és munka.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!