Berobog a vasút miniatűr világa (fotóval)

Terepasztal-rendszerrel és a modellvasutazás múltjából származó régiségekkel várja látogatóit az idén tizenhatodik alkalommal életre hívott Vasútmodell kiállítás. A különleges tárlatnak ezúttal is a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ (MMIK) Médium Galériája ad otthont Szombathelyen.

Vojnovics Viktória

Nacsa Zoltán, az egyesület elnöke elmondta, hogy tizenhat esztendővel ezelőtt mindössze nyolc taggal hívták életre a szervezetet, majd még abban az esztendőben az első, modelleket bemutató tárlatot is megszervezték. A kiállítást akkor karácsonyi ajándékként szánták mindazoknak, akiknek karácsonyfái alatt nem kaphatnak helyet a kilencvenes évek közepén egyre dráguló modellek. A tárlat akkori látogatóit ma már szinte kivétel nélkül az egyesület tagjai, a decemberi kiállítás pedig az évek alatt hagyománnyá vált.

- Az egyesület tagjai a kezdeti években számos kisebb terepasztalt és diorámát építettek, a tárlatban is látható, modul rendszerű terepasztalukat pedig 1998 óta folyamatosan fejlesztik, építik. A hagyományos decemberi tárlat mellett az egyesület tagjai évente két-három alkalommal az ország különböző kiállításain, mint vendégkiállítók is bemutatják munkáikat - hangsúlyozta Nacsa Zoltán.


Az MMIK égisze alatt működő Szombathelyi Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület tagjai minden decemberben néhány napra szélesre tárják „műhelyük” ajtajait, hogy a nagyközönség is megismerhesse a vasút miniatűr világát, történetének egy-egy apró szegletét. Az 1993-ban klubként induló szervezet tagjai ezúttal egy több mint negyven méter hosszú modulterepasztal-rendszerrel ejtik ámulatba a tárlat látogatóit. E terepasztalon, amelynek részeként az Alpok mellett hazai tájak is megelevenednek, egy időben tizenhat vonatmodell közlekedik. A tárlat egy másik, harminc méter hosszú digitális, magyar és osztrák elemekből épült modulterepasztalt is felvonultat. Az aprólékosan kidolgozott terepasztalok körül elhelyezett tárlókban pedig a háló- és fekvőhelyes kocsimodellek gyűjteménye mellett a svájci vasutak történetét is felfedezhetik a látogatók.

A vasútmodellek tárlata vasárnap délelőtt tíz órától délután hatig, valamint december 11-től 13-ig, ugyancsak délelőtt tíz órától délután hatig látogatható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!