Csak szilveszterkor használhatók a pirotechnikai termékek

Mától vásárolhatók meg, de csak szilveszterkor használhatók bizonyos pirotechnikai eszközök. A szakemberek arra figyelmeztetnek: csak bevizsgált, használati utasítással ellátott terméket vásároljunk.

Vojnovics Viktória

Farkas Mihály, a január elsejei városi tűzijátékért is felelős Kopula 96 Kft. tulajdonosa elmondta: negyedik éve engedélyezi jogszabály a szilveszter előtti napokban a II. és III. pirotechnikai osztályba sorolt termékek árusítását. Az azóta eltelt időszakban a vásárlókör beállt, célirányossá vált. A kezdeti időszak után ma már konkrét termékeket keresnek a vásárlók. Emellett a pirotechnikai  eszközök felhasználása is kulturáltabbá vált.

Kiemelte: az elmúlt évek tapasztalatai alapján a legkedveltebb pirotechnikai termékek a bombetta-telepek, amelyek egy indítással egy egész kis tűzijátékot lejátszanak, valamint népszerűek a rakéták is. Farkas Mihály hangsúlyozta: az I. kategóriába tartozó termékek egész évben vásárolhatók, így ezekhez már 28-a előtt is hozzájuthatnak a vásárlók.

Az I. kategóriába az egész évben árusítható és felhasználható játékos pirotechnikai eszközök, kisebb rakéták, röppentyűk tartoznak. Ezeket a termékeket a 14. életévüket betöltött személyek engedély nélkül megvásárolhatják és birtokolhatják egy időben összesen bruttó egy kilogramm tömegig.

A II. és III. kategória termékeit  a kis és közepes tűzijátéktermékeket  a korábbi esztendőkhöz hasonlóan idén is december 28. és 31-e között lehet megvásárolni, felhasználni viszont csak december 31-én este hat órától másnap hajnali hatig szabad őket. E termékeket csupán nagykorúak vásárolhatják meg, s egy időben legfeljebb bruttó három kilogramm tömeget tárolhatnak e pirotechnikai termékekből az említett időszakban  tájékoztatta lapunkat a rendőrség. A petárda forgalmazása és használata azonban idén is tilos.

A rendőrség arra figyelmezet, hogy csak engedéllyel rendelkező árustól, bevizsgált és használati utasítással ellátott terméket vásároljunk. A le-gális forgalmazási helyeken ugyanis szakképzett pirotechnikus dolgozik, aki felvilágosítást is adhat a vásárlónak a kiválasztott termék használatáról.

A bevizsgált termékek 310 másodperces késleltetéssel kezdenek működni, megelőzve ezzel az esetleges sérüléseket. Az illegális árusítóktól vásárolt termékek minősége nem ellenőrzött, a termékekről általában hiányzik a magyar nyelvű használati útmutató is. Fontos, hogy zárt térben, közintézmények környékén ne használjunk pirotechnikai eszközöket, s minden esetben pontosan tartsuk be a használati útmutató utasításait.

A pirotechnikai termékekkel kapcsolatos szabálysértéseket a szabálysértési törvény szankcionálja: százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki engedély nélküli pirotechnikai tevékenységet végez. Annak büntetése pedig, aki e termékek birtoklására, megsemmisítésére, felhasználására, szállítására, tárolására, forgalmazására, valamint előállítására vonatkozó szabályokat megszegi, akár ötvenezer forint is lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!