Csendes volt, elviselhetetlen lett: panaszáradat a Torockó utcából

Évek óta húzódik a szombathelyi Torockó utca lakóinak a problémája. A megövekedett forgalom miatt folyamatosan romlik a lakók életminősége, állandóan dübörögnek az autók, nagy a por, s a kamionok miatt a nemrég felújított utca burkolata is tönkremegy. A lakók egyetlen megoldást tartanak elfogadhatónak, ha a szomszédos Szabadka utcát, ami egyébként sokkal szélesebb, mint az övék, megnyitják a forgalom előtt. Az önkormányzat évek óta nem foglal állást.

Bajdó Bettina

A Zanati úttal párhuzamos utcában, a Torockó utcában pár éve megnövekedett a forgalom. A Penny Market megnyitása óta a vásárlók a szűk utcát menekülőútként használják, hogy ne a forgalmas Zanati úton kelljen közlekedniük. Virág Ferenc, a 25-ös számú ház tulajdonosa évek óta képviseli a lakók érdekeit, ám panaszai süket fülekre találnak.

- Néhány évvel ezelőtt megváltoztatták a környék forgalmi rendjét - meséli Virág úr -, s a szomszédos utca, a Szabadka utca zsákutca lett. Így csak rajtunk keresztül lehet megközelíteni a szomszédos utcákat. Ráadásul nemrég egy bolt is nyílt a környéken, s a mi utcánkon keresztül közlekednek a vásárlók is, ha ki akarják kerülni a lámpákat. Régen ez egy csendes környék volt, s nem értjük, hogy miért a 27 házból álló Torockó utca a kétforgalmú, s miért nem a négy házból álló Szabadka utca maradt kétirányú. Akárhogy is számolom, a mi utcánkban legalább száz embert érint a megnövekedett forgalom, míg a másik utcában csak tízen élnek.

Az utcát nemrég 25 millió forintból felújították, ám nem teljes a lakók öröme. Egyrészt a forgalom miatt rohamosan romlik az út állapota, másrészt a kivitelezéssel is gondok voltak. 

-  Szakembert kértem fel, hogy mérje fel az út állapotát - folytatta a lakó. - A véleményben olvasható, hogy az utca nem felel meg a kétirányú forgalomnak. Egy forgalmi sáv előírt szélesség ugyanis 2,74 méter, ezzel szemben a mi utcánk két forgalmi sávjának útburkolata mindössze 4,5 méteres. Az útburkolat és a vízelvezető folyóka közötti murvás padka pedig meredek, ez további gondokat okoz a vízelvezetésben. Nincsen várakozó sáv, ezért csak szabálytalanul, az útburkolaton, a padkán, vagy a vízelevező lefolyó szélén lehet megállani. Ahol a kapubejáróhoz aszfaltból rámpát építettek, ott sem lehet szabályosan várakozni, mert az autó miatt a gyalogosok nem tudják a járdát használni. Az utcánkban sok az idős ember, s a babakocsit tologató kismama, s nem lenne biztonságos, ha ki kellene menni az útra, az autók között sétálni. Annak ellenére, hogy a felújítás látványos, érthetetlen, hogy miért ide terelték a forgalmat. A párhuzamos, lezárt Szabadka utca sokkal szélesebb, alkalmasabb lett volna erre a feladatra. A szakember szerint célszerű lenne az egész beruházást felülvizsgálni.
A lakók irigykedve nézik a másik utcát, ahol tavasszal füvesítettek, a széles utcában pedig az autók akár keresztben is parkolhatnak.


- Egész nap csak a dübörgést halljuk, vannak olyan autósok, akik versenypályának tekintik az utcát, s száguldoznak - tette hozzá Virág úr. - A gyerekeket nem engedhetjük ki az utcára, a por miatt pedig nyáron nem nyithatjuk ki az ablakokat. Sok a kamion is, ez nemcsak az aszfaltot rongálja, hanem a házak állagában is kárt tesz. Úgy gondolom, hogy magyar abszurditás, hogy egy széles utcából átterelik a forgalmat egy keskeny utcába. Más kárára oldanak meg egy problémát. S ezért még csak elnézést sem kértek tőlünk. Pedig a házak értékes folyamatosan csökken a mi utcánkban. S hiába kérünk segítséget, nem történik semmi. Kezdjük elveszíteni a bizalmunkat az önkormányzatban. Végleges megoldás az lehetne, ha meghosszabbítanák a Sági utcát, az tehermentesítené a miénket, ám erre nincsen pénz. Szó van arról is, hogy a Puskás Tivadar utca és a Zanati út találkozásánál körforgalom létesül, az is nagy segítség lenne. Átmenetileg viszont fel kellene szedni a Szabadka utcai útzárat, s újra be kellene engedni a forgalmat. Annak is örülnénk, ha legalább a teherautókat kitiltanák az utcából.

Lakézi Gábor, a szombathelyi városfejlesztési és üzemeltetési osztály vezetője elmondta, hogy mindenképpen foglalkoznak az utca lakónak a problémájával, mivel minden panaszt kivizsgálnak.  Azt azonban tudomásul kell venni, hogy a forgalomátrendezés nem mindenkinek jár előnnyel. Egyes utcákban emiatt megnövekedhet a forgalom - mint az a Torockó utca esetében is történt. Hozzátette, ha van rá mód, orvosolják a problémát.


Utcai harc (újságírói jegyzet)

Egy zajos nap után másra sem vágyik az ember, minthogy hazamehessen, leülhessen a foteljába, s csendben átgondolhassa a napját. Sokan azért költöznek vidékre, mert arra vágynak, hogy távol lehessenek a város, az autók zajától. Hosszú hónapokig is eltarthat, míg az ember rátalál a megfelelő házra, amit később, fáradságos munkával otthonná varázsolhat. Berendezkedik, megszokja a környezetét, aztán egyszer csak valaki egy tollvonással véget vet az álmainak, s az utcájába tereli a forgalmat. A kisember pedig hiába küzd ellene, szavát nem hallgatja meg senki. Hiába hoz szakértői véleményeket, gyűjt aláírásokat, a másik oldal ugyanennyi szakvéleménnyel tudja alátámasztani a saját álláspontját. Szomorú ezt kimondani, de a tapasztalat szerint meddő vitává válik az utcáért folyó harc, s előbb-utóbb az ember kénytelen lesz belenyugodni a változásokba.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!