Egyszeri bekerülési összeg helyett havi térítési díj az idősotthonban

Általános idősek otthona lett a megye egyetlen magánfenntartású, időseket gondozó szociális intézménye Vasegerszegen. A költségvetési megszorítások miatt borúlátó az üzemeltető.

zaol.hu

Néhány hónap múlva jubileumot ülhetnek a Szent Miklós Idősek Otthonában: tizenöt évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit az intézmény. Tavalyig közhasznú társaság formájában üzemelt az otthon; a törvényi előírásnak megfelelően azonban át kellett alakulniuk non-profit közhasznú kft.-vé.
 
- A költségvetési törvény megszorításokat írt elő. A tavalyi évtől az emelt szintű férőhelyekre csak csökkentett mértékű normatív támogatást ad az állam. Az anyagi feltételek megváltozása miatt határoztunk úgy, hogy az intézményt általános idősek otthonává alakítjuk - vázolja a helyzetet  dr. Gergye Zoltán.  - Korábban az emelt szintű otthonba költözők egyszeri bekerülési összeget fizettek a lakrészükért, amit életük végéig használhattak. Most nem így van: a havi térítési díj megfizetésének kötelezettségét kell vállalnia a beköltözőnek.
 
Az otthonban egy-, két- és háromszemélyes szobák vannak. Minden lakosztályhoz tartozik a földszinten minikonyha, fürdő-zuhanyzó, vécé és mosdó. A tetőtéri szobák fürdőszobával ellátottak, az emeleti részen közös a konyha.

Gergye Zoltán szerint a lakók elhelyezésekor érvényesül a törvényalkotók szándéka, miszerint egy szobában több ember éljen. Ily módon idegen személyek is kerülhetnek egymás mellé. Az idősek otthonába jutás feltételeként meghatározott négyórás ápolási szükséglettel érkezők sok esetben huszonnégy órás gondozást igényelnek. Az otthonok hagyományosnak mondható feladatai így háttérbe szorulnak a napi ápolási teendők mellett.

Gergye Zoltán úgy látja, a jövő évi költségvetés további elvonásokat tartalmaz; a normatívát tíz százalékkal csökkentik, ugyanakkor a kiadások költségei egyre nagyobb mértékben nőnek. A lakók nyugdíja viszonylag alacsony, a térítési díj emelésével nem lehet kompenzálni a kieső összeget.

Gergye Zoltán szomorúan jegyzi meg, hogy az idén két pályázatukat is elutasították az illetékesek: az udvart szerették volna térkövezni, s akadálymentesíteni az épület másfél évtizeddel ezelőtt épült traktusát. Az intézményvezető szerint egyre borúlátóbbak a jövőt illetően. Mindazonáltal bíznak abban, hogy a jelenleg aktív nemzedék is gondoskodni akar az idősekről, és talán kedvezőbb törvényi feltételeket szabnak a rászoruló embereket gondozó otthonok működését segítendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!