Együtt, egymásért: kisebbségek napja Szentgotthárdon

A Vas megyében élő cigány, német, szlovén és horvát kisebbségekért tevékenykedőket tüntette ki a megyei önkormányzat szombaton délelőtt Szentgotthárdon, a Hotel Lipa konferenciatermében tartott ünnepségen.

Angyal László

Bugán József, a vendéglátó Szentgotthárd alpolgármestereként üdvözlő beszédében arról szólt, hogy a három határ találkozásánál fekvő városban évszázadok óta békességben élnek együtt a kisebbségek. Majd kevésbé jó hírrel folytatta: nemrégiben ülésezett Szlovéniában a magyar-szlovén vegyesbizottság, ahol nem kaptak szavazati jogot a magyarországi szlovének képviselői. Annak ellenére nem, hogy Vas megyében van a szlovén főkonzulátus, és az országban itt működik legtöbb civil szlovén kisebbségi szervezet.

Nagy Antal, a Vas Megyei Önkormányzat kisebbségi és külügyi bizottságának elnöke köszöntőjében jobb hírekkel szolgált. Megtudhattuk, hogy miután a magyar-szlovén kormányülésen felvetődött, a magyar kormány elkötelezte magát, így jövőre valóra válhat a térségben élők régi álma: 600 millió forintért megépül a Kétvölgyöt Felsőszölnökkel összekötő út, így a jórészt szlovén kisebbségek által lakott két településen élőknek nem kell majd harminc kilométeres kerülőt tenni, ha autóval a szeretnének az egyik faluból a másikba menni.

A megyei önkormányzat 2000 óta kitüntetéssel jutalmazza a vasi kisebbségi önkormányzatokban kiemelkedő munkát végzőket. Idén a Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Kisebbségekért Tagozat kitüntetésben négyen részesültek. A bizottsági elnök hozzátette: azért választották az ünnepség helyszínéül Szentgotthárdot, mert két kitüntetett is ebben a térségben él.

Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke a nemrég elkészült, és vasi táj szépséget bemutató könyv apropóján köszöntőjében megemlítette: régiónk harmóniájához hozzátartozik, hogy Vasban békességben él a kisebbség. Megyénkben a cigányoknak, a lengyeleknek, a németeknek, a horvátoknak és a szlovéneknek van megyei szintű kisebbségi szervezete.
A politikus szerint durva kormányzati hiba miatt sok helyen megszűnt a nemzetiségi nyelvű oktatás, ami azért sem szerencsés, mert ezzel elveszik a jogalapunk arra, hogy a határokon kívül élő magyarok érdekében felléphessünk.

Nem kell csodálkozni azon sem, hogy a nyitott határok miatt megyéből egyre többen járnak át szomszéd országok iskoláiba, mert így anyanyelvükön tanulhatnak.
A köszöntők után először a Baranyai Mihály, a kőszegi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke vehette át a kitüntetését. A jutalmazottat a jánosházi Romani Phagiv gyermektánccsoport műsorral köszöntötte.

Ezután Czuczainé Skaper Hilda, a szentgotthárdi Széchenyi István Általános Iskola némettanára a régióban folytatott áldozatos tevékenységéért kapta meg a megyei önkormányzat elismerését, majd a német kisebbség nevében az alsószölnöki német asszonykórus adott műsort.


Orfalu szlovén kisebbségi önkormányzatának elnöke Holecz Károly, aki 2003-ban írta meg Orfalui történetek című könyvét, melynek folytatását idén adták ki. Ebben az évben ő is megkapta a megyei önkormányzat kitüntetését, majd a Magyarországi Szlovének Szövetsége Apátistvánfalvi Gyermek Néptánccsoportja kedveskedett kis műsorral az ünnepség részt vevőinek.


Lászlóné Jusits Anna, a felsőcsatári nemzetiségi nyelvet oktató általános iskola tanító-ének-történelem szakos pedagógusa, Horvátlövő kántora, és a helyi Slavuj nemzetiségi vegyeskar hagyományőrző művészeti csoport vezetője. Ő a horvát kisebbség érdekében végzett kiemelkedő munkájáért kapta meg a megyei önkormányzat elismerését. Az ünnepeltet természetesen a Slavuj vegyeskar köszöntötte.

A kisebbségek napjának zárásaként a térség országgyűlési képviselője, V. Németh Zsolt egy Weöres Sándor idézetet hívott segítségül. „A lámpás sem látja saját fényességét, a méz sem érzi saját édességét.” Majd így folytatta: köszönet illeti a megyében élő kisebbségeket azért, hogy műsorukkal ízelítőt adtak kultúrájukból, amivel megvilágítják és megédesítik hétköznapjainkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!