Fellökte egy nő XVI. Benedek pápát a vatikáni karácsonyi mise kezdetén

Elesett, de felállt és folytatta a szertartást XVI. Benedek pápa karácsony vigíliáján, amikor csütörtökön este a Szent Péter-bazilikában a mise bemutatására érkező egyházfőhöz egy nő próbált meg bejutni a korlátokon keresztül.

zaol.hu

Az ismeretlen nő által okozott tumultusban - az első hírek szerint még egy férfi okozta az incidenst - a 82 éves katolikus egyházfő elesett, de azonnal felsegítették, s XVI. Benedek - mintha mi sem történt volna - már az oltár elé járult, s némi késéssel kezdetét vette a karácsonyi ünnepi mise.

Federico Lombardi vatikáni szóvivő megerősítette az incidens tényét, s azt hangsúlyozta, hogy a pápa minden jel szerint nem sérült meg, amikor a nő fellökte. Lombardi szerint a nő - akit őrizetbe vett a vatikáni csendőrség - minden valószínűség szerint mentális zavarokkal küszködő személy.

Egyes jelentések nem zárják ki, hogy ugyanarról a nőről van szó, aki az egy évvel ezelőtti misén ugyancsak megpróbált a pápa közelébe férkőzni, de akkor még idejében megakadályozták szándékában, s az esetnek nem lett különösebb következménye. 

A nő az elzárt területre próbált bejutni a bazilikában, amikor a bíborosok menetéhez csatlakozott XVI. Benedek. A tumultusban fellökte Roger Etchegaray bíborost is, aki rosszul lett, s mentővel szállították kórházi kivizsgálásra.

Idén a vatikáni karácsonyi mise a hagyományokkal szakítva nem éjfélkor, hanem este tíz órakor kezdődött a Szent Péter-bazilikában. Lombardi pápai szóvivő a döntést ezt egy korábbi nyilatkozatában azzal magyarázta, hogy enyhítenek a XVI. Benedekre váró terheken egy olyan időszakban, amikor amúgy is rendkívül elfoglalt a katolikus egyházfő. Nincs ok az aggodalomra az egészsége miatt - tette hozzá akkor a szóvivő. 

XVI. Benedek pápa pénteken délben, a hagyománynak megfelelően a Szent Péter-bazilika központi erkélyéről mondja el karácsonyi üzenetét, s „urbi et orbi” (a városnak és a világnak) áldást oszt.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!