Idén a luc lehet a sláger - Fenyőfakörkép az ünnepi roham előtt

Már ellepték Szombathelyt a fenyőfaárusok, de a vásárlók még nemigen keresik fel a kereskedőket. A nagy vevőrohamot hétvégére, vagy jövő hét elejére várják az eladók.

Maróthy Andrea

A  Markusovszky kórház körenyékén, a lakótelepeken és a piacnál sincs szinte már olyan forgalmas utca, ahol ne találkoznánk fenyőfaárusokkal. Választék van bőven, a drágább nordmann fenyőtől az ezüstfenyőn át az idén kelendőbb és olcsóbb lucfenyőig mindenféle fenyőfa megtalálható. Az árusok főleg méterárban számolnak, így idén már csak elvétve találhatunk darabárban számoló kereskedőket.

Ezúttal szinte mindenhol azonos árakkal dolgoznak az árusok: a legtöbb helyen a lucfenyőnek 1000 forintért, az ezüstfenyőnek 1500-2000 forintért, a nordmann fenyőnek 3000 forintért adják méterét a kereskedők. Persze a szebb, formásabb példányokért néhol megpróbálnak több pénzt is elkérni az eladók, de alkudozni szinte mindenhol lehet.

A kereskedők az elmúlt évek tapasztalatai alapján földlabdás fenyőfákkal nem igazán várják vásárlóikat, mivel ezeket eddig nem igen keresték az emberek, s ezen fenyőfák utcai árusítása sem mindig zökkenőmentes.

Lukács Antal  közel húsz éve foglalkozik fenyőfa árusításával. Ő több helyen is várja a vevőit. Mint mondja, az utóbbi három-négy évben a nordmann fenyő volt a kelendőbb, de idén inkább az olcsóbb lucfenyőt keresik az emberek.

Idén még nem sokan vásároltak fenyőfát karácsonyra. Az emberek többsége előbb felméri a terepet, nézelődik. Akik már túl vannak a fenyőfavásárláson, azok többnyire a lucfenyőt választották  árulja el Lukács Antal, aki azt is hozzá teszi, a vevők valószínűleg az anyagi helyzetük miatt választják az olcsóbb fenyőt.

Császár Flóriánnál inkább a nordmann fenyőt keresték az emberek, s tízéves tapasztalata alapján azt mondja, a lucfenyő kevésbbé kelendő. Sok vevő még hozzá sem érkezett,   úgy véli,  még kivárnak, s az utolsó napokban választják ki azt a fát, ami alá bekerülnek majd az ajándékok. Ő is, és a legtöbb fenyőfaárus is hétvégére, illetve jövő hét elejére várja a nagy rohamot.

Aki nem talál magának megfelelő fát a fenyőfaárusoknál, vagy egy tartósabb karácsonyfát szeretne felállítani az otthonában, az már 1500 forinttól vásárolhat magának műfenyőt a bevásárlókközpontokban, ahol akár fehér, kék, vagy pink színben is beszerezheti az idei karácsonyfát, s jövő karácsonykor már csupán az ajándékvásárláson kell a fejét törni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!