Kerekes székben is fest, restaurál, sőt motort épít

Szeretetteljes adventi esemény helyszíne volt szerdán a sorokpolányi művelődési ház. Dávid Győző, a településen élő mozgássérült alkotó mutatta meg festményeit a falunak.

Tersztyánszky Krisztina

Ahány kép, annyi helyről érkezett, hiszen Győző szinte valamennyi festményét ajándékba készítette. El is jöttek sokan, hogy végre együtt láthassák földijük munkásságát. Antal Lászlóné polgármester méltatta Dávid Győző munkásságát, aki tragikus balesete után, tolószékbe kényszerülve a művészetben találta meg önmagát. Köszöntötte őt a Mozgássérültek Vas Megyei Egyesületének körmendi elnöke is, majd a gyerekek karácsonyi műsora után az alkotót jókívánságaikkal vették körül a barátok.

Dávid Győző 1993-ban kezdett festeni. Már katonakorában fény derült a kézügyességére, ám a festőt balesete hozta ki belőle. Első képét, a Kaiser Wilhelm gőzhajót egy plakátrajzról másolta. Azóta is vonzzák a régiségek, a hagyatékokban fellelt festmények. De reprodukciók alapján klasszikusokat is másol, a lehető legnagyobb aprólékossággal. Naponta 6-8 órát ül az édesapja által készített állítható festőállvány előtt. Maga készíti a képek keretét is.


Győző aktivitása, kitartása példaértékű. Mindig talál magának valami foglalatosságot. Öreg kályhákat restaurál, családfákat készít. Ő hozta rendbe a templom régi betlehemét, Krisztusalakját is. Szeretettel, gondoskodással a családja, kedvezményes alapanyagokkal a művészellátó támogatja. Nagy szerelméről, a motorról pedig még nem is szóltunk. Speciális háromkerekűt épít.
 
- Olyan alkatrészeket szedtem össze hozzá, hogy arra felfigyelnek - mondja büszkén . - Már csak a jó időt várom, hogy összerakjam.

Dávid Győző festményeit szombattól a körmendi idősek otthonában állítják ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!