Kevés az üres állás Vas megyében

Akárcsak az előző hónapban, novemberben is 10,1 százalékos volt Vasban a munkanélküliségi ráta. A megyében mindössze 592 állás vár betöltésre.

Kiss Tamás

Október végén - 0,2 százalékos csökkenés után - a ráta 10,1 százalékon állapodott meg, s erről a szintről aztán novemberben sem mozdult el. A tisztánlátás okán azonban - akárcsak az októberi adatsornál - most is érdemes megjegyezni, hogy a ráta értékét némileg befolyásolja, hogy a vonatkozó uniós támogatások segítségével a megyében az ősz folyamán 1200 regisztrált álláskereső képzése kezdődött meg, s a besikolázottak, legalábbis statisztikai szempontból, nem számítanak munkanélkülinek.

A Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ adatai szerint novemberben a regisztrált álláskeresők aránya a legnagyobb mértékben (7,5 százalékkal) a kőszegi kistérségben nőtt, ahol immár 1058-an vannak munka nélkül. A ráta azonban így is csak 9,7 százalékos, s még csak meg sem közelíti a foglalkoztatási szempontból legsanyarúbb helyzetű vasi kistérséget, a vasvárit, ahol november végén a gazdaságilag aktív lakosság 16,4 százaléka (988 ember) nem talált munkát magának. 

A legtöbben (4615-en) továbbra is Szombathelyen és környékén próbálnak álláshoz jutni, az is igaz viszont, hogy a foglalkoztatási helyzet arányaiban e területen a legjobb, a ráta 8,4 százalékon áll.

A helyzetről és a rövid távú kilátásokról sokat elmond, hogy a bejelentett üres álláshelyek száma továbbra is nagyon kevés, a hatszázat sem éri el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!