Kivonják a forgalomból a műszaki vizsgán megbukó autókat

Jövőre módosul a műszaki vizsgáról szóló rendelet. Megszűnik az a lehetőség, hogy csak közvetlen balesetveszély esetén kell kivonni a járművet a forgalomból.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A  közlekedési miniszter több ponton módosította a műszaki vizsgáról szóló korábbi  rendeletet, az új szabályozás január első napjától hatályos. A Nemzeti Közlekedési Hatóság tájékoztatása szerint  az egyik  legfontosabb módosítás: január 1-től megvalósul az egyablakos ügyintézés, így  az ügyfeleknek lehetőségük lesz a  járművekkel kapcsolatos teendőket  egy eljárás alatt elvégeztetni. 

A műszaki vizsgálat során a legfontosabb változás, hogy a környezetvédelmi felülvizsgálatot és az eredetiségvizsgálatot is el lehet végezni az időszakos vizsgálattal egy időben. A műszaki vizsgán a minősítés a továbbiakban kétféle lesz, a forgalomban való részvételre alkalmas és alkalmatlan. Korábban létezett egy köztes,   korlátozottan alkalmas minősítés is, de ez jövőre megszűnik.

A  vizsgabázisok és a vizsgabiztosok felkészülése folyamatban van, de a szerződések megkötése, a személyzet képzése  egyaránt időt vesz igénybe.  A kommunikációs iroda arról tájékoztatta lapunkat, hogy a  jövőre életbe lépő változásokra a törvényi környezet változása és az egyablakos ügyintézés megvalósítása érdekében volt szükség.

A járművek átlagéletkora Magyarországon 10-11 év között mozog. A műszaki vizsgák 80 százalékát kijelölt vizsgálóállomásokon végeztetik el a tulajdonosok. Ezeken az állomásokon  előzetesen átvizsgálják az autót, és igény esetén kijavítják a hibát.  Ezért a kijelölt bázisokon kevés jármű nem megy át a vizsgán. A  Nemzeti Közlekedési Hatóság  saját vizsgálóállomásain a  vizsgára jelentkező járművek 2-3 százaléka nem alkalmas a közúti közlekedésre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!