Mondom a magamét: Szép Bence, Lenchés Márton és Vecsei Márton is döntős

A vasvári Szép Bence mellett két kőszegi gimnazista - Lenchés Márton és Vecsei Márton - is bejutott az MTV Mondom a magamét című tehetségkutató műsorának döntőjébe. A műsort december 31-én este láthatják a nézők.

Nagy Ildikó

Kezdjük talán időrendben.

A Magyar Televízió képernyőjén Lenchés Mártont láthattuk először. Marci a Kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium angol kéttannyelvű tagozatának végzős diákja. Tizenhét éves koráig Ajkán élt, ez év elején költöztek Sopronba, ám a napjait  kollégistaként  Kőszegen tölti.

Osztálytársa, a kőszegi Vecsei Márton, akit a második elődöntőben ismerhettünk meg. A két Marcit osztálytársaik beszélték rá, hogy jelentkezzenek az MTV tehetségkutató műsorába. Nem véletlenül, hiszen - baráti társaságban -már számtalanszor bebizonyították, hogy a stand up comedy műfaja nem áll távol tőlük.

Persze más dolog haverok előtt poénkodni, és megint más négy faarcú zsűritag előtt vicceseket mondani. Erre azonban már csak akkor döbbentek rá a fiúk, amikor a selejtezőn háromszáz humoros társukkal együtt előadták a produkciójukat. Nem volt könnyű feladat: egy közönség nélküli teremben százhetvennyolcadikként megnevettetni a zsüri tagjait: Csapó Gábort, Galla Miklóst és Nagy Bandó Andrást.

A két, színpadi rutinnal addig nem rendelkező fiatal azonban jól vette az akadályt, és bár nem élték bele magukat a sikerbe, mégis nagyon megörültek, amikor felhívták őket telefonon: bejutottak a televíziós elődöntőbe.

Az MTV-n három héten keresztül hét-hét humorista-jelölt mutatkozott be. Először Lenchés Marci, aki hihetetlen lazasággal adta elő az ajkai disznóvágásos sztorit. Marci belopta magát a zsüri szívébe, Galla Miklós - Marci bongyor hajára utalva - meg is jegyezte: ideje elgondolkodni egy Dés László-paródián.

Aztán már csak a másik Marciért kellett izgulni, aki egy héttel később, a második elődöntőben szerepelt. A kőszegi fiú orvos-tanár gyerek kórházi kalandjával, a gyermekosztályon, csecsemők között eltöltött éjszaka élményeiből összegyúrt sztorival nevettette meg a közönséget és szerencsére a zsűri tagjait is, így végül ő is bejutott a televíziós döntőbe. A Magyar Televízióban szilveszter este látható adást hétfőn vették fel, így a fiúk már tudják a végeredményt, ám arról - a szerződésük miatt - érthető módon nem beszélhetnek.

Annyit azonban elárultak, hogy mindketten nagyon élvezték a felvételt, és állítják, hogy nagyon jó műsort láthatunk ma este a tévében.

Lenchés Marci a karácsonyvárással kapcsolatos vicces történetek mellett kollégiumi poénokat is beépített ötperces produkciójába,

Vecsei Marci szintén a karácsonyi élményekből építette fel műsorát. Az ő történetében fontos szerep jut a Csorna melletti faluban, Pásztoriban élő etetős nagymamának. A két jurisichos fiú - függetlenül a verseny végeredményétől -már azt is nagy dolognak tartja, hogy eljutott a döntőig. És bár jól esik nekik, ha megismerik őket az utcán, nem szaladt el velük a ló. Különben is: most amúgy is van dolguk bőven, hiszen az igazi stand up még hátravan: mindketten érettségi előtt állnak. Lenchés Marci nem tagadja, hogy érdekelné a filmezés, ám a jelenlegi állás szerint anglisztika vagy szabad bölcsészet szakra készül.

Vecsei Marci szintén a komolyabb műfaj felé kacsingat: ő is a szabad bölcsészet szakra készül, azon belül pedig filmelméletet, filmesztétikát szeretne tanulni. A szilvesztert mindketten baráti társaságban töltik, az esti program fő attrakciója mindkét buliban a televíziós döntő megtekintése lesz. Aztán hétfőn újra suli. A két Marci mindenesetre reméli, hogy tanáraik nem dobják majd be a nagy poént, és nem őket hívják ki elsőként felelni, mondván: na, akkor most mondhatjátok a magatokét...

A döntő harmadik vasi résztvevője Szép Bence, akit jól ismerhetnek a megyében, hiszen a Vasváron és Szombathelyen nevelkedett fiatalember műsorvezetőként is gyakran szerepelt, évekig televíziózott és rádiózott, de a paThalia Alternatív Színházi Társulat, valamint a CoMedias Egyesület révén is szert tett némi színpadi rutinra.

Sőt: a stand up comedy műfaját a Mikroszkóp Színpadon is gyakorolja. Szép Bence néhány éve Egerben él, de azóta is vasinak vallja magát.  Ha éppen nincs színpadon, akkor az apaszerepet gyakorolja: zsebterminátornak becézett kisfia, a másfél éves Olivér asszisztálásával. Bence az apás szülés során szerzett élményeiből is sok poént átültetett a produkciójába. A döntő felvételére szívesen gondol vissza, és a két kőszegi Marcival együtt ő is bízik abban, hogy a televízióban ma este látható csapat a jövőben is együtt marad, és talán a képernyőn is feltűnhetnek még.  

A stand-up comedy vajon mi?

A stand-up comedy egy olyan szórakoztató műfaj, amelyben a humorista egyedül, leggyakrabban kellékek nélkül, közvetlenül a közönséghez szólva adja elő műsorát. Az előadó rendszerint gyors tempóban rövid, humoros történeteket mesél el, illetve vicceket vagy ún. egysoros poénokat mond el. A hallott, innen-onnan összeszedett vagy saját maga által kitalált történeteket ismerőseire-rokonaira vonatkoztatja vagy épp magát helyezi ezekbe, mivel a személyes élmény egyes szám első személyben jobban átadható. A stand-up comedy előadásokat leggyakrabban úgynevezett comedy clubokban, bárokban, felsőoktatási intézményekben és színházakban adják elő, bár a helyszínre semmilyen megkötés nincsen.
 
Az előadó és a közönség között rendkívül szoros kapcsolat van. A nézők elvárása az, hogy a humorista folyamatosan megnevettesse őket. Ha ez nem sikerül, akkor előfordulhat, hogy a közönség bekiabálásokkal cukkolni kezdi az előadót (angolul ez a heckling). A jó komikus ilyenkor képes váltani és a saját javára fordítani a bekiabálásokat, így lépve tovább a hullámvölgyön, és újból megnevettetni a közönséget.
 
A műfaj leginkább az angolszász országokban népszerű, de az utóbbi években Magyarországon is egyre nagyobb érdeklődés van iránta. A stand-up comedy kifejezésnek egyébkén nincsen elfogadott magyar megfelelője. Többen a dumaszínház vagy a színpadi komédia kifejezést használják. Fábry Sándor megpróbálta elterjeszteni saját ötletét, az állj ki és mondd szókapcsolatot, de eddig kevés sikerrel járt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!