Parlagfű-harc több mint 15 milliónyi bírsággal

Idén lapunk is felvette a harcot a parlagfű ellen, olvasóink segítségét kértük, hogy felderíthessük a gyomnövényes területeket. A hatóság is harcolt, s büntetett is a növény miatt.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

2007-ben 6,7 millió forintos  bírságot szabtak ki, idén több mint 15 milliót kellett fizetni. A tapasztalat azt mutatja, hogy a  települési önkormányzatok jegyzői az elmúlt két évben igyekeztek eleget tenni a parlagfű-mentesítéssel kapcsolatos kötelezettségeiknek  derül ki a Nyugat-dunántúli Regionális Államigazgatási Kollégium Parlagfűmentes Régióért Koordinációs Munkabizottság beszámolójából. 2007-ben 474, 2008-ban 2724, míg ez év október végéig 497 alkalommal hívták fel a tulajdonosok figyelmét, szólították fel őket a védekezésre. Közérdekű védekezést tavaly  37, idén pedig kilenc alkalommal rendeltek el  - olvasható a jelentésben.

Növényvédelmi bírságot 2007-ben hat, 2008-ban harminchat esetben szabtak ki, 2009-ben pedig nyolc csekket küldtek ki a tulajdonosoknak.  A jegyzők nem a büntetés hívei, leginkább a megelőzésre helyezték a hangsúlyt, s a tulajdonosok figyelmét megpróbálták felhívni a parlagfüves területekre. 2008-ban több mint 7500, ez év októberéig pedig több mint 4500 alkalommal történt meg egyéb módon a lakosság figyelmének felhívására a védekezés feladatainak szükségességére.

A parlagfűvel fertőzött külterületeket a körzeti földhivatalok munkatársai ellenőrzik.  2007-ben 207 ügyben indult eljárás, ez 533 hektárt  érintett.  Tavaly 239 ügy került a földhivatal munkatársai elé, s 663 hektáros területen vizsgálódtak. Idén még tovább nőtt a parlagfűvel fertőzött területek nagysága, a szakemberek szerint ez főként az ár- és belvizes területek elgyomosodásával, illetve a betakarítás utáni csapadékosabb időjárással magyarázható. Az eljárás alá vont terület nagysága 765 hektárt tett ki, ugyanakkor jelentősen, 156-ra  csökkent az ügyek száma.

2007-ben 6,7 millió forintos növényvédelmi bírságot szabtak ki, idén pedig már több mint 15 milliót kellett befizetniük a tulajdonosoknak a parlagfűvel borított területek miatt.

A hároméves ciklust tekintve a közérdekű védekezéssel érintett terület egyharmada magánszemélyek, kétharmada pedig társaságok tulajdonában volt. Önkormányzati és állami tulajdonú területeken az elmúlt három évben minimális volt a büntetések száma.

Az összefoglaló szerint a megyében lévő területek általánosan fertőzöttek parlagfűvel. Jó táptalajt jelentenek a napraforgó és az olajtök földek, ezenkívül  a biotermesztésű szója is megvédhetetlen a parlagfűtől. Az építkezési területeken is gondot okoz a parlagfű, idén Szombathelyen és Sárváron fordult elő a legtöbb ügy.

Ugyanakkor elmondható, hogy az elmúlt három évben az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat parlagfű-mentesítési tevékenységének a finanszírozása is évről-évre változott. Mind a támogatott összeg, mind a támogatás módját illetően. 2007-2008-ban a Parlagfűmentes Magyarországért Tárcaközi Bizottság a programokat közvetlen támogatással finanszírozta, akkor még több millió forinttal. Idén  az Államigazgatási Hivatal saját keretből másfél millió forintot ajánlott fel a védekezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!