Rendőri segédszolgálat: maradnak a katonák Burgenlandban

A jövő év végéig meghosszabbította a hadsereg határőrizeti segédszolgálatát az egykori schengeni határtérségben az osztrák kormány.

MTI

A döntés nem okozott meglepetést, miután az illetékes miniszterek november elején úgy nyilatkoztak, készek a hosszabbításra. A kormány határozatában mindenekelőtt a lakosság biztonságérzetével indokolta a lépést.

Osztrák katonai egységek 1990 óta teljesítenek szolgálatot Alsó-Ausztria és a Magyarországgal is határos Burgenland tartomány határtérségeiben. 2007 végéig közvetlenül a határellenőrzésben vettek részt, a schengeni övezet kibővítése óta a tágabb értelemben vett határtérségben látnak el kiegészítő feladatokat. A megbízás eredetileg 2008 végén járt volna le.

A katonák nem igazoltathatnak és más módon sem intézkedhetnek, de a járőrözés közben észlelt gyanús eseteket jelentik a rendőrségnek.
 
Az érintett tartományok vezetői, Hans Niessl burgenlandi és Josef Pröll alsó-ausztriai tartományfőnök hónapok óta szorgalmazta a segédszolgálat meghosszabbítását. Korábbi közvélemény-kutatások szerint a döntést a lakosság is támogatja, Burgenlandban például nyolcvanhat százalék hasznosnak tartja, ha maradnak a katonák. A létszámkeretet ezerötszáz főben határozták meg, a tényleges létszám 700-800 fő lesz, ahogy eddig is.
 
Norbert Darabos védelmi miniszter egy novemberi nyilatkozata szerint a segédszolgálat sikerét mutatja, hogy 2008 óta 1800 esetet jelentettek a katonák a rendőrségnek.

Jogászok és az ellenzéki Zöldek szerint viszont alkotmányjogilag kétséges a hadsereg bevetése rendőri feladatokra. A Zöldek a misszió hatékonyságát is megkérdőjelezik. Szerintük a segédszolgálatra költött évi 12 millió euróból inkább több rendőrt kellene Burgenlandban szolgálatba állítani, hiszen a katonák amúgy sem tehetnek többet, mint hogy értesítik a hatóságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!