Szombathelyen jó lenni elítéltnek

Szabó Máté ombudsman szerint a zárkák mérete, felszereltsége, higiéniai körülményei, az egy zárkára jutó fogvatartottak száma messzemenően biztosítja az egészséges környezethez, az emberi méltósághoz való jog érvényesülését.

MTI

Más hasonló intézményekhez képest "kiáltó különbségeket", pozitívumokat tapasztalt az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben - tájékoztatta az ombudsman hivatala hétfőn az MTI-t.

Szabó Máté helyszíni vizsgálat-sorozatában most először találta úgy, hogy az adott börtönben átgondoltabbak, emberibbek az elítéltek és az ott dolgozók körülményei, mint más hasonló magyarországi intézményben.
   
A másfél évvel ezelőtt magántőke bevonásával felépített és részben egy konzorcium által működtetett intézetben továbbra is állami felügyelet alatt áll az elítéltek őrzése, szállítása, kísérése, nevelése, egészségügyi ellátása és a nyilvántartás, de magánkézbe került az üzemeltetés, az élelmezés, a mosodai szolgáltatás és a fogvatartottak foglalkoztatása.
   
Az ombudsman megállapítása szerint az intézet vezetése és a konzorcium együttműködése jó, de lassú az esetleges problémák tisztázása, megoldása, mert nem az intézet, hanem az országos parancsnokság és négy üzemeltető áll egymással szerződéses jogviszonyban.
   
"Ezt a külső jogviszonyt, az esetleges kártérítési felelősséget jogszabály nem rendezi, ami sérti a jogállamiság elvét és a jogbiztonság követelményét" - írták az összegzésben.
   
Az ombudsman ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy a zárkák mérete, felszereltsége, higiéniai körülményei, az egy zárkára jutó fogvatartottak száma messzemenően biztosítja az egészséges környezethez, az emberi méltósághoz való jog érvényesülését.
   
Szabó Máté szerint megnyugtató, hogy az elítéltek egy része szombaton is fogadhat látogatót, ami hozzájárulhat  kapcsolataik megőrzéséhez, az emberi méltóságon túl a házasság és a család védelméhez is. Az elítélt a gyerekével is találkozhat, asztal mellett, ülve beszélgethetnek. Jó, hogy rugalmasan kezelik, miként rendelkezhet a fogvatartott a letéti pénze felhasználásáról és elfogadható mértékben tudják foglalkoztatni az elítélteket - áll a közleményben.
   
Az ombudsman kifejezetten előnynek tartja, hogy az intézet Szombathely külterületén és nem a városközpontban épült. Ugyanakkor problémaként jelölte meg, hogy tömegközlekedési eszközzel nem közelíthető meg. Annak, aki oda tart, egy kilométert kell gyalogolnia a forgalmas út szélén, ami veszélyeztetheti a testi épségét, akár az életét is.

Szabó Máté kifogásolta azt is, hogy a fogvatartottak a ruháikat a zárkában kénytelenek szárítani. 
   
Tapasztalatai nyomán javasolta az igazságügyi és rendészeti miniszternek, hogy a büntetés-végrehajtási rendszer működésére vonatkozó új jogszabályok megalkotásakor vegyék figyelembe megállapításait, amelyek a magántőke bevonásával épült intézetek működésével kapcsolatos joghézagra utalnak. 
   
A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokát arra kérte, vizsgálja meg a szárítóhelyiség kialakításának lehetőségét. Kezdeményezte továbbá a város polgármesterénél, hogy lehetőség szerint hosszabbítsák meg a buszjárat útvonalát és alakítsanak ki megállót a börtönnél is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!