A vasi megyebállal indul a farsangi szezon

Szombaton kezdődik a báli szezon, számos táncos-zenés rendezvény lesz. A belépőjegyek változóak, egy-egy mulatság több tízezer forintba is kerülhet.

Farkas Eszter

Ismerős a régi nóta? Itt a farsang, áll a bál, keringőzik a kanál... Az ősi szokás szerint hagyományosan vízkereszttől hamvazószerdáig, azaz január 6-ától március 7-éig tartott a farsang, s ezzel együtt a báli szezon. Manapság is rengeteg táncmulatságot kínálnak a szervezők. Téma, stílus és pénztárca kérdése, hogy ki hova megy bálozni.

A középkor szigorú erkölcsei miatt csak  lassan jött divatba a bálozás. Az első bál óta rengeteg idő telt el, változtak a szokások. Napjainkban már igen sok táncmulatság közül válogathat a bálozni vágyó közönség a farsangi időszakban: szalagavató, jótékonysági, jelmezes, nosztalgia, nemzetiségi vagy éppen a szerelmes szíveket megcélzó Valentin-napi, vagy közéleti mulatságok közül. A belépőjegyek ára 1500-tól 10 ezer forintig változhat.

Idén tizenharmadik alkalommal rendezik meg Kőszegen a fúvósfarsangot február 6-án. A bevételből a Kőszeg Fúvószenekaráért Alapítványt támogatják. 

- A mi bálunk jótékonysági, jelmezes mulatság. Egy hónappal a bál előtt vágtunk bele a szervezésbe - meséli Bakos Zoltán, Kőszeg Város Fúvószenekarának titkára. A költségekkel kapcsolatban elmondta, a helyszínért nem kell fizetniük. A költségek maximum kétszázezer forintot érnek el. A dekorációt a fúvószenekar tagjai készítik saját kezűleg. A gazdasági válság ellenére a tombolasorsoláshoz rengeteg nagy értékű felajánlást kaptak. Ahhoz, hogy némi bevétele is legyen az alapítványnak, az 1500 forintos jeggyel számolva 150-200 bálozót kellene fogadniuk -  tudtuk meg Bakos Zoltántól.

A jótékonysági Waldorf-bált első alkalommal rendezik meg február 5-én a Claudius Hotel báltermében, hagyományteremtő szándékkal. A Waldorf-bál különlegessége, hogy a résztvevők a francia sanzonok világába utazhatnak a báli éjszakán.  A belépőjegy ára 6500 forint, a támogatói jegy 9900 forint. Ahhoz, hogy nullszaldós legyen a rendezvény, legalább 120 vendégnek kellene lenni a bálteremben - emelte ki a bál szervezője, Szőnye Piroska. 
 
A belépőjegyárak mellett egyéb költségekkel is jár egy színvonalas táncmulatság a résztvevők számára. Vegyük csak a ruhát: a férfiak könnyebb helyzetben vannak, hiszen az öltönyt mindaddig hordhatják, míg ki nem növik. A hölgyek azonban nem mehetnek kétszer ugyanabban a ruhában bálba. Butikban 10-20 ezer forintért már lehet venni csiniruhát, a határ a csillagos ég, de akár a turkálóban is megtalálható az egyedi alkalmi ruha már 500 forintért. De még nem számoltuk hozzá a cipőt, a táskát és az ékszereket, melyek összességében több tízezres kiadást is jelenthetnek. A báli frizura 3 6 ezer forint, egy smink átlagosan 3000 forint.

A belépőjegy ára mellett  egyéb költségekkel is jár egy színvonalas táncmulatság

Szalagavató szezon is a január-február

Pénteken délután a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium báljával vette kezdetét a szalagavatók sora. A farsangi szezon azonban még számos táncos mulatságot kínál a következő időszakra.

Szombaton este a Tóvendéglőben a megyebállal nyílik a táncmulatságok sora, ahol sor kerül az év megyei protokoll eseményére a Az Év Vasi Embere 2009 díj átadására.  

A városi bál  január 16-án az Agora Művelődési és Sportházban és a Café Cubában zajlik, majd ugyanitt horvát bál január 23-án.

A nosztalgia bált február 6-án tartják,  majd február 13-án a valentin bál várja a mulatni vágyókat a sportházban.

Kőszegi báli szezon is rengeteg lehetőséget kínál.  A bő két hónap alatt mintegy 13-at. Fontos megemlíteni a Sárvár városi bálját is, melyet január 16-án a Matróz vendéglőben tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!