Eurómilliók belterületté nyilvánításért

Miközben a városi közgyűlésben milliós, netán százezer forintos tételekről gyakorta késhegyre menő vita folyik, 2008-ban több mint százmillió, 2009-ben pedig fele ekkora összeg sorsáról döntöttek a Szombathelyért Közalapítvány kuratóriumában. Eurómilliók belterületté nyilvánításért, pluszpénzek sportnak, kultúrának, civileknek - konszenzusos döntésekkel.

Angyal László

Történelmileg alakult úgy, hogy a nagy üzlet reményében a befektetők a város közalapítványába százmilliókat fizetnek be. Utánajártunk, hová gurulnak a közgyűlést megkerülő forintok. Miközben a városi közgyűlésben milliós, netán  százezer forintos tételekről gyakorta késhegyre menő vita folyik, 2008-ban több mint százmillió, 2009-ben pedig fele ekkora összeg sorsáról döntöttek a Szombathelyért Közalapítvány kuratóriumában. 

Az 1991-ben, az önkormányzat által megalakított alapítvány hivatalos célja: Szombathely fejlődését, az itt  élő polgá- rok gyarapodását szolgáló városépítési, infrastrukturális, egészségügyi, oktatási, kulturális jellegű beruházások megvalósítása.

Az általános megfogalmazás mögött rejlő célokról többet elárul, ha végignézzük a 2008-as kifizetésekről készült listát. (A nevek és szám-oszlopok nyilvánosak, hiszen az alapítvány kuratóriumának elnöke minden évben köteles beszámolni a közgyűlés nyílt ülésén az alapítvány tevékenységéről.)

Két éve 128 millió forint sorsáról döntött a kuratórium.

A képzeletbeli tortából a legnagyobb szeletet a Szombathelyi Szépítő Egyesület kapta, a maga 39 millió forintjával.  Az egyesület titkárától megtudtuk, hogy ebből a pénzből öt játszóteret újítottak fel: a Vajdahunyad téren, a Nagyvárad téren, a Váci Mihály utcában, a Bakó János és a Márton Áron utcában. Más források viszont azt állítják: a Kalandváros hagyományos játékkiállításán megvásárolt  eszközök ára futott át az egyesületen. Akárhogyan is volt, tény: nemes cél érdekében költötték el a nem kevés pénzt. 

A támogatottak listáján szerepel még a két nagy sportegyesület (a Haladás és a Falco)  egyaránt 10-10 millió forinttal, a város karneváli alapítványa 12,5 millióval, a Szombathelyi Képtár 10 millióval, az Agora központ 6,5 millióval.

A sport kitüntetett szerepét jelzi, hogy a Pannonsport Kft. és a Magyar Birkózó Szövetség 5 milliót kapott, a vízilabdázók egyet, a Delfin Egyesület félmilliót.

A nagy kalapból 2,5-2,5 millió jutott a Savaria Egyetemi Központnak és a Golyós-Toll Kft.-nek.

A civil szervezetek közül a Rumi Rajki Kört 2 millióval, a Szombathelyi Polgár Kulturális Alapítványt 5 millióval támogatták. Míg Mészáros Tibor erőemelő tevékenységét 2 millió forinttal segítették, addig  a Petőfi-telepért Egyesületet kétszázezer forinttal, a Bartók Fesztivál Baráti Körét pedig negyedmillióval. 

Arról, hogyan kerülnek a alapítvány számlájára a nagyobb tételek, sok esetben tíz- és százmilliók, a Szombathelyen  nagy üzletet remélő befektetők tudnának mesélni.
 
Molnár Miklósnak, a közgyűlés pénzügyi és gazdasági bizottsága elnökének nincs megbízható információja arról,  hogy ki, mennyit, és legfőképpen miért fizet be az alapítvány számlájára. A gondot szerinte inkább az jelenti, hogy  a  képviselőknek nincs rálátásuk az alapítványhoz beérkező pályázatokra, így elképzelhető, hogy a közgyűlés előtt megvitatott és a költségvetésben is szereplő kulturális, oktatási, sportcélok megvalósítására a város és az  alapítvány is jelentős összeget fordít. A közgyűlés nem hívhatja vissza a kuratórium tagjait, a beszámolót meghallgatva sem sokat tehetünk: elfogadjuk vagy nem fogadjuk el az abban foglaltakat. 

A képviselőknek nem, a város polgármesterének viszont némi rálátása azért van az ügyekre. Úgy tudjuk, hogy dr. Ipkovich György sokszor személyesen vagy az egyesület  titkárán, dr. Horváth Attilán keresztül informálódik a pályázatokról.  

Az alapítvány kuratóriumának elnöke, Vargha Károly elmondta: tavaly mintegy 60-70 millió forintot osztottak szét a pályázók között. Legutóbb december végén, mintegy 27 millió forintot. "Elmaradt ügyeink rendezésére fordítottuk ezt a pénzt."

A kuratóriumi elnök szerint a civil élet fontos szegmense  a Szombathelyért alapítvány tevékenysége. Vargha Károly hozzáfűzte: a kuratóriumba minden politikai erő küld  tagot, sokszor alakul ki vita a pályázatokról, de végül szinte kivétel nélkül konszenzusos döntéseket hoznak.

Az alapítványban ciklusonként, az önkormányzati választásokat követő évben szoktak új tagot delegálni. A közhasznúsági beszámolót minden év április  30-áig készítik el, melyet az alapítványt felügyelő bírósághoz nyújtanak be. Ezután tűzi napirendre a közgyűlés a beszámolót, amely ezért mintegy egyévnyi késéssel követi az alapítványban zajló eseményeket.        

Kétmillió eurós szerződés

Több forrásból megerősített információink szerint az alapítvány és egy külföldi tulajdonú magyar cég között 2 millió eurós szerződés készült. Ennek lényege: 200 ezer euró előleg befizetésével egyidejűleg a körgyűrűn, a Tesco áruházzal szemközti területet belterületbe vonta a város. Az ingatlan kereskedelmi célú fejlesztése előtt ezzel  megnyílt a lehetőség. Az első fecske a sportáruház, melyet további üzletek követnek. Tavaly további 100 ezer eurót kapott az alapítvány.      

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!