Harmincmillióba került a Pennynek az akciós sajthisztéria

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt 2009 júniusi sajtos akciójáért 30 millió forintra büntette a Penny Marketet a Gazdasági Versenyhivatal.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Ölre mentek egymással az emberek a Penny Market szülinapi akciói során tavaly nyáron. Amint arról beszámoltunk, Szombathelyen és Sárváron a sajtért, Szentgotthárdon a sörért folyt a háború, több helyszínre a rendőrségnek kellett kiszállnia. 

Az ügyben a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálatot indított.

A GVH vizsgálata azt állapította meg, hogy a Penny Market nem készült fel kellően saját szülinapi akciójára. A vállalkozás nagyon olcsón kínálta üzleteiben a trappista sajtot, de nem gondoskodott a megfelelő mennyiségről.

A trappista sajtnál a korábbi akcióknál nem volt olyan hét, amikor a Penny Market a 13 éves akcióban kínált 579 Ft/kg árat alkalmazta volna. Az adott időszakban az ár 749-1049 Ft/kg között alakult. Az 579 Ft/kg ár tehát, emelte ki a GVH, rendkívül kedvezményes árnak minősül, így annak kapcsán nyilvánvalóan az átlagot meghaladó fogyasztói érdeklődés lett volna vélelmezhető. A Penny Market nyilvánvalóan elégtelen mennyiségű áruval készült fel az akció lebonyolítására

Először is a vállalkozás nem rendelt elegendő mennyiséget az akciós sajtból. Ha a fogyasztók minden esetben a maximális mennyiséget vásárolták volna meg, akkor a tervezett mennyiség boltonként kevesebb, mint két tucat fogyasztónak lett volna volt elég. A Penny Market a GVH szerint nem hagyhatta volna figyelmen kívül azt sem, hogy saját döntésének eredményeként a széles körben népszerűsített, jelentős kedvezményt kínáló akciót egyetlen egy órára korlátozta.

Egy másik ügyben ugyanezen lánc korábbi akcióit ugyancsak jogsértőnek találta a GVH. A Penny Market 2008. szeptember 7-13. között szervezett akciót, amelyről akciós újságjaiban és az interneten adott hírt. A versenyhatóság vizsgálata megállapította, hogy a lánc három termékből nem megfelelő készlettel készült fel az akcióra, így azokból már a leárazás kezdetén készlethiány merült fel.

Ezzel a magatartásával a Penny Market tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, így a GVH 3 millió forint bírságot szabott ki a vállalkozásra. A bírság összegének meghatározásakor enyhítő körülménynek bizonyult, hogy a jogsértés csak kevés terméket érintett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!