Január elsejétől a szalonban vett autó eredetét is vizsgálják

Az többé-kevésbé ismert volt, hogy idén a zöld kártya megszűnik, illetve összevonják a műszaki vizsgával, ám az kevésbé, hogy a szalonban vett autókat (!) kell eredetvizsgáztatni.

Angyal László

A gépjárművek vizsgáztatásának rendszere évről évre változik, január elsejétől megszűnik a zöld kártya, ezután a környezetvédelmi felülvizsálatot a műszaki vizsgával együtt kell elvégeztetni.  Ez a logikus lépés volt, hiszen Európában párját ritkító volt a  korábbi  rendszer, amikor az új autót két év után zöld kártya vizsgálatra kellett vinni, miközben a műszaki vizsgája négy évre szólt.

A jogszabályváltozás következményeként nagyon sok kis műhelyben, ahol korábban kiállítoták a zöld kártyát, most  munka  nélkül maradnak. Gombos László Szombathelyen évtizedek óta foglalkozik autójavítással, környezetvédelmi felülvizsgálattal, autók műszaki vizsgára való felkészítésével. 

Tavaly év végével megszűnt a zöld kártya kiadására szóló engedélyem, ha folytatni akarnám ezt a tevékenységet, akkor újra kell indítanom  az engedélyeztetési eljárást. Ráadásul előírt követelmény az ISO minősítés megszerzése, ami újabb,  több mint félmillió forintos kiadást jelentene. S ha már  minden szükséges papírt beszereztem, végezhetem  majd  a környezetvédelmi mérést,  az erről szóló tanúsítvány egy hónapig lesz érvényes, és a műszaki vizsgán elfogadják majd. Még gondolkozom arról, hogyan tovább...

Az eredetvizsga rendszere is változik. Az új szabály azokat az autósokat keményen  sújtja, akik 1999 és 2006 között szalonban vették a kocsit. Blázi István az egyik nagy szombathelyi márkereskedő és szerviz  tulajdonosa számolt be január első heteiben szerzett tapasztalatairól.

Mi kihelyezett vizsgaállomás vagyunk, s azt látom: kevés volt az idő  arra, hogy az átállásra felkészüljünk. Arról nem is szólva, hogy az ügyfelek tájékoztatása is a mi feladatunk, és sokan elcsodálkoznak azon, hogy ha 1999 és 2006 között vették az autót, s  ha nem cserélt gazdát, akkor nekünk  január elsejétől ezeknek  a járműveknek az  eredetét is meg kell vizsgálnunk. 

Nekik  a  műszaki és  az  eredetvizsga elvégzése csaknem 35 ezer forintjukba  kerül, és akkor még nem költöttek   egyetlen forintot sem  az autó felkészítésére.

Az autósokkal beszélgetve pedig azt hallottuk:  sokat nem tehetnek. Ha nem akarnak gyalogolni,   tűrniük kell azt, hogy a  sokadik bőrt is lehúzza róluk az állam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!