Köhögéstől szenvedő betegek a megyeszékhelyen

Nagyon magas a szálló por koncentrációja a levegőben, az ország több részén is túllépte az egészségügyi határértéket. Szombathelyen is érezhető volt a levegő szennyezettsége. A Jáki úti orvosi rendelő tele volt olyan betegekkel, akik köhögéstől szenvedtek.

Bajdó Bettina

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium mérőhálózata által óránként mért és összegyűjtött adatok alapján légszennyezettségi térkép készül hazánkról. A térkép adatai alapján csütörtökön reggel az ország jelentős részén, csakúgy, mint Vas megyében erősen szennyezett volt a levegő.

A legtöbb helyen a szálló por mennyisége az egészségügyi határérték többszöröse volt. Több helyütt is szmogriadót hirdettek, s arra kérték az embereket, hogy ne tartózkodjanak hosszú ideig a szabadban és a helyiségek szellőztetését is minimálisra csökkentsék.

Voltak olyan települések, mint például Salgótarján, ahol arra kérték a lakosokat, hogy mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, valamint álló helyzetben ne járassák az autók motorjait, illetve lehetőség szerint a közösségi közlekedést vegyék igénybe.

Szombathelyen is érezhető volt a levegő szennyezettsége. Dr. Legli Veronika háziorvos elmondta, hogy csütörtökön a Jáki úti orvosi rendelő tele volt olyan betegekkel, akik köhögéstől szenvedtek. Az orvos szerint ebben nagy szerepet játszik a levegő szennyezettsége is. 

- A levegőben szálló por izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el - folytatta az orvos. 

Szombathelyen szinte az egész város köhög. Vírusos időszak van, s a betegek légzését a levegő pollenkoncentrációja még inkább nehezíti. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja, különösen asztma, hörghurut esetében, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

- Veszélyeztetettek a légúti és keringési betegségben szenvedők, a csecsemők, a gyermekek és az időskorúak, az aktív és passzív dohányosok, ezért az ajánljuk nekik, hogy kerüljék el a nagy forgalmú útszakaszokat. -

A szombathelyi doktornő hozzátette, hogy a szülők különösen figyeljenek a gyermekeikre, mivel az ő magasságukban még jobban szennyezett a levegő. Ha tehetik, ne közlekedjenek a főútvonalak mellett, mert a kipufogógáz még inkább súlyosbíthatja a tüneteket.

A levegő szállópor-tartalma hosszú távon a várható élettartam jelentős csökkenését idézi elő, a szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi betegségek, és a tüdőrák miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!