Tamburazenekarok és hagyományőrző együttesek a horvát bálon

Évről évre sok érdeklődőt vonz a horvát nemzetiségiek forró hangulatú szombathelyi bálja. Idén is jól mulattak, bár a megszokottnál kissé kevesebben. Tekintse meg képgaláriánkat is!

Tersztyánszky Krisztina

Ebben az évben a horvátzsidányi kisebbségi önkormányzatra került  a sor a megyei mulatság megszervezésében. A zsidányiak azonban nemcsak a háttérmunkát vállalták, hanem az est szórakoztató műsorát is saját erőből oldották meg.

A  fellépő hagyományőrző együttesek közül mind a kórus, mind a táncegyüttes, mind a különböző korosztályú tamburazenekarok tagjai a falu fiataljai közül kerültek ki. Sőt, még a talpalávalót is zsidányi zenészek húzták egy ideig.

Krizmanich István polgármester, egyben a helyi horvátság ügyeinek intézője rendkívül fontosnak tartja, hogy a településen lakó fiatalok hasznosan töltsék el a szabadidejüket, s ennek egyik legjobb módja, ha anyanyelvüket és annak hagyományait ápolják. Ahogy ő fogalmaz, egy-egy megszállott, lelkes vezető köré csoportosulva működnek az együttesek, amelyeknek a művelődési otthonban, a megüresedett iskolai helyiségekben szívesen ad helyet az önkormányzat. Érdekes módon a horvát hagyományőrző csoportoknak vannak magyar, sőt németajkú tagjai is.

Így volt ez a bálozó közönség összetételével is. Becslés szerint a közönség egyharmada olyan mulatni vágyókból került ki, akiket családi kapocs nem, csupán rokonszenv fűz a horvát kultúrához. A szervezést magára vállaló kis közösség hősiesen megbirkózott a megyei rendezvény szervezésének feladatával.

A ritkábban telt széksorok hátterében inkább a gazdasági válság pszichikai hatása keresendő, mely az egész báli szezonra rányomja a bélyegét. A zágrábi zenekar muzsikája azonban mindenkit megmozgatott. A bálból természetesen az  idén sem maradhatott el dr. Ipkovich György és felesége, s elfogadta a meghívást a horvát nagykövetség gazdasági ügyekkel foglalkozó konzulja is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!