Több családnak a megélhetést jelenti a közmunkaprogram

Vas megyében is nőtt a munkanélküliek száma. A jelenleg nyilvántartott 12 ezer 982 álláskereső közül 1996 sem álláskeresési ellátásra, sem szociális segélyre nem jogosult. Számukra jelenthet kapaszkodót a közmunkaprogram. Összeállításunkban egy önkormányzat, egy kistérség és egy cég közmunkával kapcsolatos tapasztalatairól írunk.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Körmenden több éve fut már a közmunkaprogram, s évről évre bővül mind a foglalkoztatottak, mind a munkalehetőségek száma  tudtuk meg Gombásné Nardai Ibolyától, a jegyzői feladatokkal megbízott aljegyzőtől.

- Jövő héten kerül a képviselők elé az idei közmunkaprogramunk tervezete, mivel február 15-ig jóvá kell hagyni a program pénzügyi hátterét. Az idén 56 főre terveztük a programunkat, s általában 90 napig tudunk munkát adni a résztvevőknek. Természetesen, ha van rá igény, akkor meghosszabbítjuk ezt a három hónapot. A közmunkaprogramban résztvevők számos területen tudják segíteni a város és az itt élők mindennapjait: részt vesznek a településfejlesztésben és rendezésben, a környezetvédelemben, a köztemető fenntartásában, a helyi közutak tisztántartásában, valamit az egészségügy és szociális ellátás területén is jelen vannak - tette hozzá az aljegyző.

Körmenden az idén szeretnének diplomásokat, illetve szakvizsgával rendelkezőket is bevonni a közmunkaprogramba. Az önkormányzat által fenntartott intézményeknél már fel is mérték az igényeket, így lehet, hogy hamarosan felsőfokú végzettséggel rendelkező álláskeresőknek is tud segíteni az önkormányzat. Az aljegyző szerint szükség lesz a bővítésre, mivel a gazdasági válság idén gyűrűzik be a környékre, s még többen maradhatnak munka nélkül.

Az Őrségi Többcélú Kistérségi Társulás 2007 óta minden esztendőben pályázik a közmunkaprogramra. Előfordult, hogy olyanok voltak a pályázati feltételek, hogy 51 közmunkást alkalmazhattak, idén 19 településen 30 őrségi foglalkoztatását oldják meg június közepéig az elnyert közel 16 millió forintból. Laczó László, az Őrségi Többcélú Kistérségi társulás elnöke elmondta, öten a házi segítségnyújtásban dolgoznak, hatan az állami és önkormányzati közintézmények karbantartási, felújítási munkáit végzik, a többiek a közterületeket gondozzák és tartják tisztán.

- A programban résztvevők kiválasztásánal fontos szempont, milyenek a családi körülményeik, hány tagú a család, mennyi a jövedelmük - hangsúlyozta Laczó László. - Nehéz anyagi körülmények között élők kapnak tőlünk munkát, akik közül jópáran már hosszú évekkel ezelőtt kiestek a munka világából. Rendkívül hálásak az emberek a munkáért, hiszen több család számára a mindennapi megélhetést jelenti a közmunkaprogram. Nemcsak emberi oldalról lehet megközelíteni a programot  folytatta az elnök, hanem az alacsony költségvetésből dolgozó őrségi önkormányzatok számára is nagy segítség az állami pénzből fizetett munkaerő. Az általuk elvégzett feladatokra nem kell költeniük a településeknek.

Talán a Szombathelyi Erdészeti Zrt. példája szemlélteti leginkább, hogy a közmunkaprogramnak több haszna is van. A  Zrt-nél ez év január 15-én kezdődött közmunkaprogrammal együtt  2006 óta már a nyolcadik programot indították el, tudtuk meg Bakó Csaba erdőgazdálkodási igazgatótól.

A programok során több mint 500 embernek adtak munkát, közülük néhányan a továbbfoglalkoztatás révén jelenleg is a társaságnál dolgoznak. A januárban  elindított és augusztus végéig tartó erdőművelő közmunkaprogramban  átlagosan 166 fő vesz részt, melyből 90 fő a rendelkezésre állási támogatásra jogosult.

A közmunkások akik a Zrt. szombathelyi, szentgotthárdi, és sárvári erdészeti igazgatóságainál kapnak munkát összességében Vas megye 35 településéről kerülnek ki. Feladatuk sokrétű: a beteg lucosok kivágása utáni takarítást, az erdőfelújítások ápolását, a közjóléti erdei utak és létesítmények karbanatartását és a szemétgyűjtést is elvégzik.

Munkájukért a velük létesített munkaszerződés szerint garantáltan bruttó 73.500  forint munkabért kapnak havonta. Ezen túlmenően a társaság saját erőből fejenként és havonta minden közmunkásnak 3.200 Ft értékű meleg étkezési utalványt biztosít, továbbá jogosultság alapján iskolakezdési támogatásban is részesíti a programban résztvevőket.

A Zrt. természetesen a munkaruháról és a munkához szükséges eszközökről, valamint a közmunkások szállításáról is gondoskodik, sőt: aki  kéri, az kullancs elleni védőoltásban is részesülhet. Az elmúlt évekhez hasonlóan folytatják  a közmunkások képzését, a foglalkoztatottak közül tizenhét főt iskoláztak be erdőismereti tanfolyamra. A tanfolyamot  sikeresen elvégzőknek jelentősen megnövekednek az elhelyezkedési esélyeik. Az átlagosan foglalkoztatott 166 közmunkás 46 százaléka nő, ötven százaléka pedig 45 év feletti, tehát pont az a korosztály, amelyik eleve nehezebben tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

Az erdőgazdálkodási igazgató elmondta, hogy  nagyon elégedettek az erdészeti közmunkások teljesítményével. A program során foglalkoztatott emberek számára ez az egyetlen esély a pénzkeresetre, és ennek tudatában lelkiismeretesen, szinte kifogástalanul végzik a munkájukat. Hozzátette továbbá, hogy az erdőművelő  közmunkaprogramnak egyéb hozadéka is van, a résztvevők jobban fognak kötődni az erdőhöz, és a program letelte után is vigyázni fognak rá.

Nagy Ildikó jegyzete
 
A múlt héten vadászaton voltam az Őrségben. Ebédnél, a tűznél melegedve hajtókkal beszélgettem. Meglepett, mennyire megbecsülik ezt a könnyűnek egyáltalán nem nevezhető alkalmi munkát, amiért egy-egy napra három-négyezer forintot kapnak. De ugyanezt a hálát láttam néhány évvel ezelőtt  azoknak a  kondorfai asszonyoknak a szemében, akik erdei közmunkásként végre újra dolgozhattak.  Hogy hideg van? Nagy a sár? Szúrnak az ágak? Sokat kell hajolgatni? Akkor megértettem: ahol egyáltalán nincs munkalehetőség, ott ezek az apróságok egyáltalán nem számítanak...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!