2009-ben négy gyermek született otthon Vas megyében

Az elmúlt évben megyénkben négy csecsemő látta meg otthon a napvilágot. Két anyuka tervezte úgy, hogy otthon hozza világra gyermekét.

zaol.hu

Csökkent az otthon szülések száma tavaly Vas megyében. A kismamák közül csupán ketten tervezték otthoni körülmények között világra hozni gyermeküket, végül négy csecsemő született meg családja körében-  olvasható  az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) összesítésében. 2008-ban öten hozták világra gyermeküket otthon, közülük négyen tervezték így.

A legtöbb otthon szülést 2007-ben regisztrálták, akkor a megyében hat kisbaba látta meg ekképpen a napvilágot.  2005-ben mindössze két csecsemő jött világra családtagjai között az ÁNTSZ tudomása szerint, abban az évben egyetlen anyuka sem szerette volna így világra hozni gyermekét.

Tavaly országosan összesen 405 kisbaba látta meg otthon a napvilágot, de mindössze 143 esetben tervezték így az anyukák. A  legtöbb otthon szülést Budapesten regisztrálták, 68 gyermek született családi körülmények között. A lista második helyén Pest megye végzett hatvan otthon szüléssel, harmadik helyre pedig Hajdú-Bihar megye került, negyven otthon szüléssel.

A kórházon kívüli szülést még mindig nem szabályozza törvény, amiképpen a bábák tevékenységét sem: a bábáknak és a douláknak (a szülést segítő asszonyoknak) sincs szakmai eljárási kódjuk. 2007-ben kezdődtek el a szakmai egyeztetések a felek között, de a mai napig nem született megállapodás. Jelenleg is ellentmondásos, hogy a szülő nőnek joga van-e arra, hogy megválassza, melyik kórházban és kivel szül, de a kórházon kívüli születések lebonyolítóinak nincs és nem is lehet engedélyük.

Az Egészségügyi Minisztérium 2007-ben tervezett rendeletéből nem lett semmi, ahogy a szaktárca által összeállított munkaanyagból sem. A minisztérium tavaly szeptember 21-én  közzétett egy menetrendet az otthon szülés szabályozására. Ez a tervezet azonban a szó szerinti megismétlése annak, amelyet még Horváth Ágnes korábbi miniszter tett közzé 2008 januárjában. Még mindig sok a vitás kérdés, a felek eddig abban tudtak csak megegyezni, hogy a legfőbb követelmény az újszülött biztonsága.  Nem tisztázott még mindig az otthon fogalma: a minisztérium szerint az otthon az a hely, ahol a szülő nő életszerűen lakik, de nehezen definiálható az életszerűség fogalma is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!