Átkutatták a nemzetvédelmi egyetem rektorának szobáját (frissítve)

Házkutatást tartott a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Szabó János, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorának irodájában. A hirado.hu értesülése szerint Szabó János rektor egy kitalált történettel próbált meg rávenni egy nemzetközi csomagküldő céget, hogy az általa javasolt biztonsági szolgálattal kössön szerződést.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Befolyással üzérkedés gyanúja miatt tartott kedden több helyen házkutatást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) gazdaságvédelmi főosztálya, többek között a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektori helyiségeiben; a hirado.hu értesülése szerint Szabó János rektor egy kitalált történettel próbált meg rávenni egy nemzetközi csomagküldő céget, hogy az általa javasolt biztonsági szolgálattal kössön szerződést.

A portál úgy tudja: a rektor azzal a kitalált történettel kereste meg a céget, hogy "a rendőrség nyomoz ellenük, mert egyes alkalmazottaik fegyvereket és kábítószert is szállítanak, de ő el tudja intézni, hogy a cég ebbe ne bukjon bele".

Előzőleg a Honvédelmi Minisztérium (HM) azt közölte az MTI-vel, hogy az ügy nincs összefüggésben sem az egyetemmel, sem a HM-mel, továbbá a minisztérium cáfolta azokat a sajtóhíreket, melyek szerint a felsőoktatási intézményben folytatott házkutatás összefüggésben lenne a BKV-nál folyó nyomozással. A házkutatás kapcsán senkit nem vettek őrizetbe a Honvédelmi Minisztériumban - közölte a tárca.

Az NNI közlése szerint az eljárás sikerességének érdekében az ügyről mást egyelőre nem hoznak nyilvánosságra.

A nemzetvédelmi egyetem központi épületének bejárata elé autóbuszok és teherautók sorakoztak fel, amelyek eltakarták a bejáratot; majd terepszínű katonai ruhát viselő emberek fekete színű fóliából mintegy 4 méter magasságban paravánt emeltek, hogy így takarják el a fotósok és operatőrök elől az egyetem főbejáratát.

Az NNI azt közölte: az ügyben két embert gyanúsítottként hallgattak ki, egyiküket őrizetbe vették. Egy harmadik embernél még folyik a házkutatás.

Kiemelték, hogy a nyomozás során a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem és a Honvédelmi Minisztérium érintettsége nem merült fel. Az eljárás sikeressége érdekében az ügyről az iroda mást egyelőre nem kívánt közölni.

Az index.hu arról számolt be kedd este, hogy értesülésük szerint a rektor a DHL csomagküldő céget kereshette meg egy törvénytelen ajánlattal.

A nol.hu az volt olvasható: a rektor megkísérelt ellenállni az őrizetbe vételére küldött kommandósoknak, eközben könnyebben megsérült.

Az mno.hu szerint az NNI gazdaságvédelmi főosztályának munkatársai számítógépeket és iratokat foglaltak le Szabó János irodájából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!