Béna törvény: 80 ezer forint luxusadó az almafa alatt álló, 30 éves autóra

Az Alkotmánybíróság a vagyonadó "csomagjából" kivette az ingatlanokat, azonban benne maradtak a nagyteljesítményű, 170 lóerős autók. A jogszabállyal a gazdagok bivalyerős gépjárműveit próbálták célba venni, azonban megfeledkeztek a régi, keveset érő kocsikról, amelyek nagy valószínűség szerint nem a felső tízezer tulajdonában vannak. Egy példa arra, hogy a magyar törvényalkotó mennyire nincsen tisztában a hazai viszonyokkal, vagy csak szimplán hülye.

Vas Népe

Olvasónk e-mailben foglalta össze, hogy az almafa alatt álló, forgalomból kivont, ám szívüknek kedves autó a törvény betűje szerint a luxus kategóriába esik, és értékének majdnem felét kell adóként kifizetni - Magyarország, így szeretlek.

A levél:

"Van egy közel 30 éves autónk, áll a kertünkben, üzemképes még, de a műszakiját már nem hosszabbítottuk meg, kivontuk ideiglenesen a forgalomból  is, évek óta. Most kb. 80-85 000 Ft adót fogunk fizetni érte! ,  az értéke mindössze  talán 200 000 Ft, vagy még ennyi sem. NONSZENSZ!!!

 (Régen vettük, nem részletezem, de  akkor csak erre volt módunk, nem tellett másra, újra főleg nem, s nagyon kellett az autó, mert vonat  erre nincs, a busz ritkán jár.)

16 évet meghaladó sávban, 200 KW felett ennyit kell fizetni, akkor is, ha mérgemben felgyújtom, mert utoljára 2009. december 31-én kellett tehettem volna ingyen, vagyis 2010. évben mindenképpen adózok, akkor is, ha január 2-án megsemmisült volna. Ez is igazi "jó" kis jogszabály!

Eladni lehetetlen,  ingyen odaadni a bontónak sajnáljuk, veterán autóként nagyon sokat kellene költeni rá, áll az almafa alatt a kertünkben, s gondoltuk, majd eldöntjük, mi legyen vele - hát rosszul gondoltuk.

Most helyzet van, ugyanis az Alkotmánybíróság - nem is értem, hogy miért - nem törölte el, s módosítást sem rendelt el, s nagyon bosszant, hogy egy szakszerűtlen és igazságtalan jogszabály miatt fizetünk. Laikusként jobbat készítettem volna!

Hiszen vannak pontos táblázatok minden típusra, hogy mekkora az értékük, nem értem, hogy miért nem ezeket használják, ehelyett, ahol minden 16 éven felüli autóst büntetnek. Ha belegondolok itt is a szegényeket sújtják, akik nem tudtak és tudnak új és kis fogyasztású,  valamint például 100 kw-os autót venni, s a gazdagabbak megunt autóit veszik meg olcsón.

Az öregeket, akik már sokszor csak arra használják, hogy néha eldöcögnek vele vásárolni, most sokak egy havi nyugdíja bánja. A környezetemben még fiatal is van elég sok, aki nem mert hitelt felvenni és inkább vállalta hitel helyett, a nagyobb havi költségeket, s  vett egy olcsó, tágas autót, aminél nem gond, hogy belefér-e a babakocsi, vagy esetleg egy kisebb bútor (így sokszor meg lehet úszni a szállítási kiadásokat, emlékszem, hogy nekünk simán belefértek a gyerek-heverők is a csomagtartóba) , most szintén gondja van. Gyerekeik vannak, kellett az autó. No most gondoljon bele miért kell például egy  15 éves autóra vagyonadót fizetni. Hát itt kezdődik a gazdagság? Ezek a vagyonos emberek? Azok már rég vettek újabbat, fiatalabbat, s valaki szegényebb vette meg a levetett autójukat."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!