Energiacsúcs - Közös nyilatkozat a biztonságos energiaellátásról (napi összefoglaló)

A visegrádi országok kibővített szerdai budapesti csúcstalálkozóján közös nyilatkozatot írtak alá, amely rögzíti, hogy a biztonságos energiaellátás megteremtése minden aláíró számára kiemelt feladat. Szerbia kezdeményezésére a dokumentumhoz kiegészítést fűztek, amely szerint a csúcstalálkozón részt vevő államok közül néhány - köztük Magyarország - a Déli Áramlat projektben is részt vesz.

MTI

Bajnai Gordon mérföldkőnek nevezte a szerdai budapesti energia-csúcstalálkozó eredményét. A tanácskozáson a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország), továbbá Bulgária, Horvátország, Románia és Szerbia kormányfői mellett képviseltette magát Ausztria, Németország, Szlovénia, Bosznia és Hercegovina, Spanyolország, az Egyesült Államok, az Európai Bizottság, valamint a Nemzetközi Energiaügynökség is. 

A zárónyilatkozat aláírói - a vendéglátó Magyarország mellett Lengyelország, Csehország és Szlovákia, továbbá Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia, Bulgária és Bosznia-Hercegovina - hangsúlyozzák, hogy erősítik az együttműködést gázhálózataik további összekötésével, valamint ellátási útvonalaik és forrásaik diverzifikálásával.

Ennek keretében szeretnék előmozdítani a V4-es országokon keresztülhaladó, a tervezett horvátországi - Krk szigeti - és az észak-lengyelországi gdyniai, cseppfolyás gáz fogadására és átalakítására alkalmas LNG-terminálokat összekötő Észak-Déli energiafolyosó megvalósítását, a Nabucco gázvezeték megépítését, valamint a romániai konstancai LNG-terminál támogatását.

A magyar miniszterelnök ezzel kapcsolatban észak-dél-kelet gázellátási háromszög létrehozásáról beszélt. A tanácskozás utáni sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: Kelet-Közép-Európában létrejött egy "kritikus tömeg", széles és erős együttműködés. Szavai szerint a csúcstalálkozó eredményében "erős, tiszta, jó szándékú" európai akarat nyilvánult meg, a konferencia résztvevői hosszú távon gondolkodnak. Hangsúlyozta, hogy a kelet-közép-európai országoknak együtt kell kialakítaniuk energiapolitikájukat. Közép-Európa energiabiztonságát  meg kell erősíteni, nemcsak a térség, hanem egész Európa és az Európai Unió biztonsága miatt.

Bajnai Gordon elmondta, a csúcs résztvevői megállapodtak azt is, hogy a gáz továbbszállítására továbbfejlesztik a közép-európai gázvezetékrendszert, amely a Balti-tengertől egészen az Adriai-tengerig teremti meg az energia szabad áramlását. Erős regionális összefogással összehangolják a krízisterveket, hogy egy újabb energiaválság esetén gyorsan és megfelelően segíthessék egymást az országok.

A közös tervek megvalósulásához nem utolsósorban óriási befektetésekre van szükség - mondta Bajnai Gordon. Az érintett országok megerősítették igényüket arra, hogy fokozottabban használhassák fel az EU kohéziós alapját az energiai infrastrukturális beruházásoknál és a rendszerek összekötésénél. 

Szerbia egyszerre támogatja az Európai Unió által szorgalmazott Nabucco gázvezeték tervét és a majd orosz gázt szállító Déli Áramlat csővezetéktervet - mondta el az MTI-nek nyilatkozva Mirko Cvetkovic szerb kormányfő.

Az MTI kérdésére, nincs-e ellentmondás aközött, hogy míg a csúcstalálkozón elfogadott zárónyilatkozat szerint a visegrádi négyek támogatják a Nabucco gázvezeték megépítését, addig Szerbia erőteljes támogatója egy másik projektnek, az Oroszország által szorgalmazott Déli Áramlat gázvezeték megépítésének, Cvetkovic azt felelte, nincs ellentmondás, mert Szerbia egyidejűleg mindkét gázvezetéktervet támogatja.

Elmondta: Szerbia volt a kezdeményezője annak a nyilatkozathoz fűzött kiegészítésnek, amely rögzíti, hogy a csúcstalálkozón részt vevő országok közül néhány - köztük Magyarország - a Déli Áramlat projektben is részt vesz.

Hozzáfűzte, noha Szerbia kezdeményezte a kiegészítést, ahhoz több ország is csatlakozott. A lábjegyzetként a zárónyilatkozathoz fűzött kiegészítés szerint Bulgária, Horvátország, Magyarország, Szerbia és Szlovénia "a Déli Áramlat projektben is részt vesznek, és ennek révén alternatív útvonalon is forrásokhoz juthatnak".

Tanaka Nobuo, a Nemzetközi Energiaügynökség vezérigazgatója a tanácskozás előtt az MTI-nek azt mondta, hogy a Nabucco és a Déli Áramlat gázvezeték közül az előbbi lenne a hatékonyabb eszköz az Európai Unió földgázellátásának javítására. 

Szlovákia üdvözli, hogy a visegrádi csoport (V4) országai támogatják a gázvezetékek észak-déli összekötését. Robert Fico szlovák kormányfő ugyanakkor felkérte Budapestet, hogy gyorsítsa fel a szlovákiai és a magyarországi gázvezetékek összekapcsolását, ami - mint szlovák újságíróknak elmondta - abból a szempontból nagyon fontos, hogy lehetővé teszi a lengyelországi és a horvátországi terminálok, illetve mind a négy visegrádi ország gázvezetékének összekötését. 

Pozsony tavaly javasolta, hogy kössék össze a szlovákiai és a magyarországi gázvezetékeket. A projekt EU- támogatással valósulna meg. Jadranka Kosor horvát miniszterelnök a csúcstalálkozón újságíróknak azt mondta, országa uniós csatlakozási tárgyalásai hamarosan befejeződnek, és az új energiastratégiai megállapodásokkal az ország Délkelet-Európa egyik legjelentősebb szereplőjévé válhat. A Krk szigetén négy éven belül elkészülő, cseppfolyós gáz fogadására és átalakítására alkalmas LNG terminál jelentősen hozzájárul az ország gazdaságának megerősítéséhez - emelte ki.

A Fidesz támogatja a budapesti energiabiztonsági csúcstalálkozót, és egyetért a konferencián elfogadandó nyilatkozat összes céljával - közölte az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke az MTI-vel. Németh Zsolt szerint a kormány, mandátumának legvégére, megtalálta azt a megfelelő politikai vonalvezetést, amelyet az ellenzéki párt elvárt volna az elmúlt nyolc évben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!