Nincs egyezség a Csaba utcában

A GYSEV tavasz végén kezdi építeni a Csaba utcai felüljárót Szombathelyen. A vasúttársaság szóvivője szerint csökken a környéken lévő épületek környezetterhelése.

Angyal László

A Csaba utcai felüljáró építése miatt a környéken élők és a beruházó között konfliktus alakult ki. Erről számoltunk be korábbi írásunkban.

Az ügyről megkérdeztük a vasúttársaságot is, ám Stöcker Dávid, a GYSEV kommunikációs vezetője az ügy bonyolultsága miatt csak csütörtökön délután tudott - elektronikus levélben - válaszolni kérdéseinkre.
 
"A GYSEV Zrt. a leendő Csaba utcai felüljáró kapcsán nem folytat kártérítési tárgyalásokat. Társaságunk a felüljáró és annak közúti kapcsolatainak területigénye miatt az érintett ingatlanok tulajdonosaival kisajátítást megelőző adásvételi egyeztetést folytat. Ezek sikertelensége esetén, a törvényi rendelkezés szerint, az Államigazgatási Hivatalnál kisajátítási eljárás kerül lefolytatásra. A területszerzés közérdekből, nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházás céljából történik. A Csaba utcai külön szintű közúti-vasúti kereszteződés létesítése megoldja  az ott üzemelő jelenlegi szintbeli átjáró sorompójának gyakori és hosszú lezárása miatt felgyülemlő gépkocsisor okozta légszennyezési és egyéb kedvezőtlen környezetre gyakorolt problémákat. Ez önmagában egy pozitívum. Az új létesítménnyel a járművek egyenletes sebességgel haladhatnák át a csomóponton. A jelenleg is a Csaba utca közvetlen közelségében lévő épületek a beruházással nem kerülnek rosszabb helyzetbe a jelenleginél, sőt a fenti okok miatt ezen ingatlanok környezetterhelése csökken. A beruházás során az ingatlanok  védelmében, azokra előnyös hatást kifejtő, zajvédelmi létesítmények épülnek."

Ströcker Dávid szerint a felüljáró építésének közbeszerzési eljárásának kiírása folyamatban van, a dokumentáción az utolsó simítások történnek. Eredményes közbeszerzés esetén a külön szintű közúti-vasúti kereszteződés kivitelezése várhatóan a tavaszi hónapok végén indulhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!