Szexuális zaklatás a tűzoltóságnál?

Belső vizsgálatot rendelt el a fővárosi tűzoltóparancsnok annak az állományon belül terjedő szóbeszédnek a tisztázására, miszerint szolgálaton kívüli tűzoltók egyik társukat szexuálisan zaklatták, megalázták; Bende Péter az állítólagos ügyben érintett három tűzoltó szolgálati viszonyát felfüggesztette.

MTI

Dobson Tibor, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság (FTP) kommunikációs osztályvezetője az MTI-nek szombaton elmondta: szolgálaton kívüli tűzoltók egy szervezett, autóbuszos kirándulás keretében "pálinkakóstoló túrán" vettek részt vidéken két héttel ezelőtt, és a gyanú szerint hazafelé, a tűzoltóság autóbuszának egyik ülésén az egyik tűzoltó szexuálisan molesztálta és megalázta társát, miközben a többiek azt végignézték.
   
Bende Péter vezérőrnagy, az FTP parancsnoka e hét szerdán szerzett tudomást az esetről, és azonnali belső vizsgálatot rendelt el. A vizsgálat elrendelésével egy időben három vonulós tűzoltó szolgálati viszonyát azonnal felfüggesztette, három másik tűzoltó tisztet pedig írásos jelentésre utasított - mondta az ezredes, hozzátéve, azt a tűzoltót, akit állítólag molesztálták, egy másik tűzőrségre helyezték át ideiglenesen.
   
Dobson Tibor közlése szerint a tisztek írásos, részletes jelentésének hétfő délig kell megérkeznie a fővárosi tűzoltóparancsnokhoz, és annak ismeretében Bende Péter még aznap fegyelmi vizsgálatot és méltatlansági eljárást rendelhet el, s amennyiben a vizsgálat során bűncselekmény gyanúja merül fel, büntetőfeljelentést tesz.
   
A főosztályvezető hangsúlyozta: a tűzoltók szexuális orientációja magánügy, de egy tűzoltó szolgálaton kívül sem viselkedhet hivatásához méltatlanul. Ezért ha bebizonyosodik, hogy erőszak történt, a büntetőeljárás megindításával egy időben megszűntetik az érintett tűzoltók szolgálati viszonyát.
   
Megemlítette: a 140 éves fővárosi tűzoltóság történetében még soha nem fordult elő hasonló estet, ezért - mint fogalmazott - presztízskérdés számukra, hogy a teljes tűzoltó állomány becsületét csorbítható esetet minél előbb tisztázzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!