Szombathelyi Építők-pálya: mi lesz a sorsa?

A szombathelyi Építők-pályára ráférne a felújítás, az évek alatt fokozatosan lepusztult az állapota. Az üzemeltető azt tervezi, hogy mindenki előtt nyitottá teszi a létesítményt.

Varga Nóra

A közel négyhektáros Kolozsvár utcai komplexum igencsak rossz állapotban van, az épületek ablakai betörtek, a csarnok beázik, a tekepálya használhatatlan, az egykori teniszpályán burjánzik a gaz.

Hosszú évekkel ezelőtt pezsgő volt itt a sportélet: korszerű négysávos tekepálya, teniszpályák, focipálya várta a szombathelyieket. Azonban a lovasklub a közel tízéves működése alatt teljesen lelakta a létesítményt, ezért a város  polgári peres úton felbontotta vele a bérleti viszonyt.

Ezt követően társadalmi munkában a labdarúgópályát és a hozzá tartozó öltözők egy részét rendbetették, a zanati labdarúgó csapat egy ideje már a Kolozsvár utcai létesítményben játszik. 

Németh Zsolt, a Szombathelyi Sportszolgáltató Nonprofit Kft. igazgatója hangsúlyozta, szeretnék a sportolni vágyók előtt nyitottá tenni a komplexumot, s tartalommal, élettel megtölteni, de ehhez meg kell teremteni a megfelelő feltételeket, így  folytatni kívánják a korszerűsítést. Az igazgató hozzátette, hamarosan megépülhet az egykori Építők-pályán egy görkorcsolya pálya, erről a jövő héten tárgyalnak az érintett felek.
 
Soós József, a keleti városrész képviselője elmondta, arra törekednek, hogy mindenki előtt nyitott legyen a létesítmény, s bárki focizhasson, kosarazhasson ott. Néhány évvel ezelőtt egy befektetői csoport érdeklődött  a komplexum felújítása iránt, de végül nem valósult meg az elképzelésük.

Információink szerint az egyik nagyvállalat tervei között szerepel a négyhektáros területet és a mögötte lévő telekegyüttest megvásárlása, hogy oda  véderdősávot telepítsen. Ha a szándék komollyá válik, akkor megnyílhatna  a lehetősége annak, hogy a Külső-Zanati úton, önkormányzati területen, elkezdődjön egy új, korszerű  sportlétesítmény  kialakítása. Ez a komplexum az Éhen Gyula lakótelepen, a Pick telepen és a  Zanaton élők számára egyaránt könnyen és gyorsan elérhető lenne.

Az építőktől a titánokig

Az Építők-pályát vasi építőipari vállalatok létesítették az 1960-as évek végén, a cégek alkalmazottai sportoltak ott.

A rendszerváltás után a telep tulajdonjoga a Kincstári Vagyonigazgatósághoz került, majd a leromlott állapotban lévő ingatlant 1993-ban a szombathelyi önkormányzat kapta meg.

1997-ben a Titán Lovas Klub lovasutánpótlás-nevelésre ingyenes használatra megkapta a területet. A szerződés szerint a klub magára vállalta a telep fokozatos felújítását, karbantartását.

A Titán Lovas Klub nem tartotta be a megállapodást, kizárólag állatartásra és anyagok deponálásra használta a területet, ezért a bíróság különböző okok miatt 2006 -ban felbontotta a szerződést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!