Voler Mouche: a 18 éves Korponay Zsófi énekel, játszik, dolgozik és nyár elején érettségizik

Előbb énekelt mint beszélt, állítja lányáról, Korponay Zsófiról az anyukája. A Voler Mouche 18 éves énekesnője azonban nem csak a zenélésben tehetséges.

Farkas Eszter

A Hinta-palinta című gyermekdal volt az első produkciója Korponay Zsófinak, a Voler Mouche énekesnőjének. Igaz, akkor még csak a családját örvendeztette meg az előadással, azóta azonban több száz rajongója akad.
 
- Mindig is lételemem volt az éneklés: zuhany alatt vagy éppen tanulás közben. Jártam zeneiskolába: szolfézsra, furulyára, fuvolára és zongorára, de komolyabban énekelni csak a gimnázium második osztályától kezdtem - idézi fel a kezdeteket Zsófi.
 
- A suliban diáknap volt. Megkértek, hogy mivel előző évben semmit sem tettem azért, hogy hozzájáruljak a diáknap sikerességéhez, jó lenne, ha összeszedném magam, és képviselném az osztályomat. Különböző feladatok voltak. Az egyik teremben lehetett énekelni is. Gondoltam, kipróbálom magam, s acapella énekeltem egyet. A rögtönzött fellépésnek nagy sikere volt. Egy hét múlva már a Sushi Fish nevű zenekarban énekeltem, s ismét beiratkoztam a zenesuliba, ezúttal magánénekszakra - emlékszik vissza.

Zsófi a Sushi Fish zenekarban funkys, Red Hot Chilli Pepper-es vonalat képviselt. 2008 tavaszán stúdióba vonultak, hogy néhány dalt felvegyenek a zenekarral. A Voler Mouche épp akkoriban keresett énekest. A studiós fülébe jutott a hír, aki megemlített a Voler Mouche zenekar billenytűsének, Miski Ádámnak.
 
- Ádám felhívott, ám amikor kiderült, hogy még csak 17 éves vagyok, kicsit alább hagyott a lelkesedése. Egy darabig nem is keresett. Az élet végül úgy hozta, hogy egy iskolai rendezvényre gyűjtöttem felajánlásokat. Bementem a moziba, hogy néhány belépőjegyet kérjek. Akkor hallottam, hogy egy fiú épp azt meséli, hogy megvan a fellépés időpontja a Sound Clash Fesztiválra. Emlékeztem, hogy az a fiú is említett valami hasonló koncertet, akivel én beszéltem telefonon. Összeállt a kép, beszélgetni kezdtünk. Ekkor Ádi már nem visszakozott. Mondta, hogy menjek el a zenekar egyik próbájára. Azóta a Voler Moucheban zenélek - ecseteli Zsófi.

Egy éve lépett be a lány az elegáns elektronius jazz vonalon nyomuló Voler Mouche zenekarba, s azóta még jobban felpörögtek az események. Március elsején jelenik meg a zenekar első nagylemeze, a kilenc dalt tartalmazó Violet Rainbow. Ezen a hétvégén videoklippet is forgat az együttes. A koncertezés, stúdiózás, zenekari próbák és forgatás mellett Zsófinak még rengeteg elfoglaltsága akad. Idén fog érettségizni a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban, mellette a KDG Musical Teammel próbál és a szombathelyi Weöres Sándor Színházban is dolgozik.
 
- A Cromwell Ifjúsági Színtársulatnál kezdtem el megszeretni a színjátszást. Eleinte csak függönyt húzogattam  mosolyodik el, majd hozzá teszi, hogy ő bizony ezt is nagyon élvezte  majd jöttek a kisebb nagyobb szerepek. A Cromwell mellett a suliban is akadtak feladatok.
 
Cseszkó Tamással egy jótékonysági előadást kezdtünk el szervezni 2008 januárjában. Egy mozgáskorlátozott lány őssejtbeültetésére gyűjtöttünk. A próbák folyamán bővült a csapat, egyre többen csatlakoztak az ügyhöz. Az előadás végül annyira jól sikerült, hogy úgy döntöttünk folytatjuk, s így megalakítottuk a KDG Musical Teamet. Jelenleg is próbálunk egy darabot.

A Weöres Sándor Színházban egyelőre a ruhatárban tartom a frontot, és jegyet szedek, de a szombathelyi társulatnál tapasztaltak  a légkör, az emberek, a színészek, a közvetlenség és a csapatmunka  megerősítik bennem, hogy a zenélés mellett ilyen irányban szeretnék haladni  teszi hozzá.

Azt, hogy hova adta be jelentkezési lapját, nem árulja el.
 
- Erről egyelőre nem szeretnék mesélni. Azt azonban elárulhatom, hogy a jövőben szeretnék művészeti vonalon maradni, de van még hova fejlődnöm. Nagyon sokat kell még tanulnom hozzá, szeretném a fejlődésre, tapasztalatszerzésre szánni a következő pár évet - súgja meg.

Hogy tud ennyi felé szakadni a 18 éves énekes? Természetesen erre is adott diplomatikus magyarázatot.

- Általában akkor vagyok fáradt, amikor van időm aludni, és fáradtnak lenni. Úgy érzem, hogy még rengeteg dologba belekóstolnék, szívesen kipróbálnám például a rádiózást is. A szüleimtől rengeteg támogatást kapok. Édesanyám nagyon lelkes, mindenben támogat, s valahol azt érzem, hogy rajtam keresztül egy kicsit valóra válnak az ő álmai is. Ez fantasztikus érzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!