Francia Twitter-hacker: "nem vagyok hacker, csak egy ártalmatlan kalóz"

Nem hackernek, csak egy ártalmatlan kalóznak tartja magát a Twitter ismeretségi hálózatot és mikroblog-szolgáltatást feltörő francia fiatalember.

MTI

"Csak azt akartam bebizonyítani, hogy a nagy rendszerek sincsenek nagyobb biztonságban, mint az egyszerű netezők. Én csak egy ártalmatlan kalóz vagyok" - mondta a France 2 közszolgálati televízióban a 23 éves Francois Cousteix, akit csütörtökön szabadlábra helyezett a rendőrség.

A szüleivel egy francia kisvárosban élő, Hacker-croll álnéven ismertté vált fiatalembernek sikerült megszereznie a Twitter jelszavait, többek között Barack Obama amerikai elnökét is, s könnyedén tudott szörfölni, felhasználói fiókokat létrehozva vagy éppen törölve. Feltörte a Facebook kapcsolatépítő hálózatot és olyan elektronikus levelezőrendszereket is, mint a Gmail, de itt kevesebbet "garázdálkodott".

"Minden rendszer feltörhető. Én nem vagyok kalóz, vagy mondjuk inkább csak egy ártalmatlan kalóz vagyok. Nem romboló szándékkal cselekedtem, nem egy vállalkozást akartam tönkretenni, hanem jelezni akartam a rendszer hibáit" - állította a számítógépes kalóz.

Francois létrehozta saját blogját, hogy ötleteit másokkal is megossza, és beszámoljon tevékenységéről. Korábban is ismert volt a neve interneten elkövetett csalások miatt, amelyekkel összesen 15 ezer eurót zsákmányolt. Ugyanakkor a Twitter feltörése során soha nem próbált anyagi haszonra szert tenni. Elsősorban amerikai politikusokról és sztárokról gyűjtött be bizalmas információkat, valamint megszerezte a telefonszámaikat.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) közreműködésével folyatott több havi nyomozás után az internetes kalózt kedden vette őrizetbe a rendőrség szülei otthonában, de a kihallgatás után elengedték. Bírósági tárgyalását június 24-ére tűzték ki: adatrendszerbe való illetéktelen behatolás miatt kétévi börtönbüntetést kaphat.

A ComScore társaság adatai szerint tavaly áprilisban 17 millió felhasználója volt a Twitternek. Tavaly januárban 33 felhasználói fiókot tört fel a francia hacker, köztük Barack Obama amerikai elnökét és Britney Spears popsztárét, majd az ő nevükben hamis üzeneteket küldözgetett. Az amerikai szövetségi rendőrség tavaly júliusban riadóztatta francia partnereit, miután rájött, hogy Franciaországba vezetnek a szálak.

Tavaly augusztusban számítógépes kalóztámadás érte a Twittert, amelynek következtében elérhetetlenné vált a szolgáltatás. Ennek az esetnek azonban semmi köze nem volt a francia hackerhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!