Középkori vásári komédiát visznek színpadra (fotóval)

A hegyháti kisváros amatőr színjátszása jó pár évtizedes múltra tekint vissza, a területi színpad 1987. szeptember 11-én debütált VITAmin színpad néven, jogutódja a Vasvári Színi Egylet tizenhat esztendős. Tagjai szerint a játék öröme mellett a közösség és a barátság élteti az egyletet.

Vojnovics Viktória

Végy néhány középkori vásári történetet, gyúrd egybe, s máris kész a Komédiakosár. Az egylet tagjai megfogadták a receptet, s tavasszal újabb darabbal állnak a közönség elé. S emlékezetes előadásból bizony akad bőven.

- Még a Területi Színpad vitte színre a hozzám legközelebb álló darabot: Sütő András Káin és Ábel című drámája 28 előadást ért meg, két és fél évig maradt repertoáron - kezdi a beszélgetést Rumi Gabriella, aki alapító tagja a színjátszó egyletnek. - A játék öröme mellett számomra a közösség is nagyon fontos, hiszen mi az évek alatt barátokká váltunk. A próbák kiszakítanak minket a hétköznapokból, feltöltenek. Külön öröm, hogy mára a gyerekeink is csatlakoztak hozzánk, részt vesznek a munkában teszi hozzá.


A Területi Színpadtól hosszú út vezetett a mai egyletig: a Vasvári Játékszín és a nyári Pajtaszínház után végül 1994-ben született meg a mai Vasvári Színi Egylet, amelynek első előadását a Versek a békéről címmel 1994 májusában láthatta a közönség. S miközben a Szerelem komédiái, Vakok, Akárki, Karnyóné, Gyilkosság a Maxime utcában, A fráter komédiák is színpadra kerültek,  az egylet az ismertség útjára lépett: bemutatkoztak Kárpátalján, Beregszászon, Munkácson, Ungváron, megjárták a Vereckei-hágót is.

- Ezek az utazások nekem a színjátszás, a közösségi lét örömeit adták, s e mellett az identitásom megerősítésében, nemzettudatom elmélyítésében is sokat segítettek - mondja G. Szakály Georgina, az egylet elnöke. - Bár ma már nem állok színpadra, de a háttérből mindenben segítem a csoportot. Az egylet erőssége maga a közösség. Úgy gondolom, hogy minden ember vágyik a valódi barátságokra, tiszta emberi kapcsolatokra. Nekünk az egylet ezt is megadta - teszi hozzá.

Így érzi ezt Tóth Zsanett is, aki 1988-ben állt először színpadra. Az elmúlt esztendők alatt elmélyült barátságok mellett számára az is fontos, hogy a Hegyháton élőknek  ha csak pár órára is játékával némi vígságot vigyen az életébe.

- Bár hozzám a komédiák állnak a legközelebb, szeretem azokat a darabokat is, melyek elgondolkodtatnak színjátszót és nézőt egyaránt - emeli ki Tóth Zsanett. - Az egylet tagjai abban is egyetértenek, fontos, hogy a térség kulturális életébe minél több színt hozzanak.

Ezért tíz éve az egylet útjára indította A haza szép című előadás-sorozatot, két-három havonta művészeket, közéleti személyeket, írókat, látnak vendégül.  A mai napig futó sorozat rendkívüli színfoltja a város kulturális életének, éppúgy, mint az öt éve útjára indított helyi gyermekszínjátszó társulat.

Gergye Rezső rendezőként, színjátszóként is részt vesz az egylet munkájában. Mint mondja: a szakmai tevékenységen túl a napi működés is egyre nehezebb feladatok elé állítja a tagságot. Több energiát kell a megmaradásra fordítani, mint a próbafolyamatok szakmai munkáira. Ugyanakkor mindez eltörpül amellett, hogy nincs az egyletnek olyan tagja, aki ne tudna teljes erővel a csoportért dolgozni. S talán az egylet jövője is ebben áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!