Minden dolgozójától megválik a Falke Hungária

194 zalai és vasi dolgozóját bocsátja el a két megye határában lévő vaspöri Falke Hungária Textilipari és Kereskedelmi Bt.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A Zalai Hírlap úgy tudja, a kötött, hurkolt harisnyaféléket gyártó cég teljesen megszűnik. A vaspöri német családi vállalkozás 1992 óta működik, s nem csak zalai, vasi dolgozóknak is munkát adott, most viszont úgy tűnik, mind a 194 dolgozót elküldik.

Az elbocsátott dolgozók közül huszonnyolcan helybeliek  - közölte Kondor László polgármester, aki hozzátette úgy tudja,  közülük csak ketten találtak munkát, s alapvető gond, hogy az önkormányzatnak nincs pénze a hirtelen munka nélkül maradt 26 asszony támogatására.

Az önkormányzat eddig nyolc lakosának juttatott úgynevezett rendelkezésre állási támogatást, s mindössze két vaspöri volt az önkormányzat által közcélú foglalkoztatott. A támogatás 20 százaléka terheli a helyi önkormányzatot, de ennek finanszírozása is nehezen megoldható feladat, ha párhuzamosan kell ellátást folyósítani 8 + 26 lakos számára. A tavasz beköszöntétől viszont emelkedni fog a közcélú foglalkoztatottak száma.

Az elbocsátottak közül néhánynak a családi bevétele éppen csak, de meghaladja azt az összeget, amely fölött már nem jár támogatás, a válság azonban nemcsak a családokat sújtja, hanem az önkormányzatot is.

Az üzem épülete jelenleg üresen áll, az önkormányzat új, lehetőleg hazai befektetőt keres, aki vállalná a zokni-készítést  Ausztriában elsajátított nők további foglalkoztatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!