Nyugdíjasoknak szóló médiát akarnak a nyugdíjasok

Vajon nyugdíjuk megőrzi-e vásárlóerejét? Uniós összehasonlításban hogyan értékelhető a magyar nyugdíjrendszer? Miért nincs Magyarországon kimondottan a nyugdíjasokhoz szóló média? Ezekről a kérdésekről is szó esett az Idősügyi Tanács szervezte képzések során.

Tersztyánszky Krisztina

Kétszázegy vasi nyugdíjas vette át kedden az Idősek Akadémiája diplomáját Szombathelyen. Három konferencia-napon, kilenc előadásból álló képzésüket az Idősügyi Tanács szervezte.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium negyvenmillió forintot költött az országos képzéssorozatra, melynek során a megyeszékhelyeken mintegy ötezer nyugdíjas közel kétszáz előadást hallgatott meg. Vas megyében a szervezést a megyei Nyugdíjas Szövetség végezte. Goda István elnök elmondta: a szövetséghez tartozó negyvenkét nyugdíjas klub vezetőin kívül jöttek más, időseket tömörítő szervezetek, egészségvédő klubok, kórusok képviselői is. A szervezők azt kérték tőlük: a megszerzett ismereteket továbbítsák környezetüknek.

Az elődások során az idős kort érintő számos kérdésről szó esett, így a foglalkoztatási lehetőségekről, a szociális szolgáltatásokról, az időskori képzésről, az egészségügyről, sőt a sportról és más szabadidős tevékenységekről is. A megyei szervező elégedetten számolt be róla, hogy a kétszáz idős ember fegyelmezetten és nagy tudásvággyal hallgatta az előadásokat. Néhány témakör különösen foglalkoztatta őket, s kérdéseiket fel is tették az előadóknak. Vajon nyugdíjuk megőrzi-e vásárlóerejét? Uniós összehasonlításban hogyan értékelhető a magyar nyugdíjrendszer? Felvetették azt is: miért nincs Magyarországon kimondottan a nyugdíjasokhoz szóló média?

Jankovits György, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke hozzátette: a résztvevők kérdőíveket töltöttek ki, megfogalmazhatták javaslataikat, kívánságaikat. Az Országos Idősügyi Tanács összegzi az előadások tapasztalatait és a papírra vetett visszajelzéseket.

 - Melegen akarjuk tartani az ügyet, jelezni a döntéshozóknak, hogy itt most 4-5 ezer embert aktivizáltunk, jöhetnek az érdekes ötletek - hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!