Színészek mesélnek beteg gyermekeknek

Mesedélutánokat tartanak a Markusovszky kórház gyermekosztályán. A Weöres Sándor Színház színészei önként és örömmel vállalták, hogy kéthetente egy-egy órára felvidítják a beteg gyermekeket.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A Csodalámpa Alapítvány lelkes szombathelyi önkénteseit  - élükön Huszár Béláné Katalinnal  - már jól ismerik a Markusovszky kórház gyermekosztályának kis betegei. Az  alapítvány az életet fenyegető betegségben szenvedő gyermekek kívánságait teljesíti. 2003 óta 1176 álom válhatott valóra. Az ezredik kis beteg a vérképzési rendellenességben szenvedő  Benedek volt, aki édesanyjával Budapesttől Bécsig utazhatott a legendás Orient Expresszen.

Két évvel ezelőtt arról számolhattunk be, hogy az alapítvány és egy könyváruház jóvoltából egy hétszáz új kötetből álló könyvsarokkal gazdagodott a Markusovszky kórház gyermekosztálya. Akkor azt írtuk: immár Harry Potter és Andersen mesehősei is beköltöztek az osztályra, hogy ha csak kis időre is, de feledtessék a sokszor hosszúra nyúló, nem ritkán fájdalmakkal járó kezelések kínjait. Nos, a Csodalámpa Alapítvány kívánságkoordinátorai most újabb ötlettel rukkoltak elő: mesedélutánokat szeretnének tartani a gyermekosztályon.

 Az ötlet nem új, Budapesten már bevált: a Tűzoltó utcai gyermekklinikán az Új Színház színészei mesélnek a beteg gyerekeknek. Bánsági Ildikó és Csányi Sándor is örömmel vállalták a felkérést, legutóbb pedig Huzella Péter lepte meg műsorával a kórház kis betegeit- mondta el a szombathelyi megbeszélésen Felkai Márta, a Csodalámpa Óhaj-Sóhaj Kívánságteljesítő Közhasznú Alapítvány kommunikációs vezetője.


A kórház gyermekosztályán megtartott  megbeszélésen részt vett Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója is.
- Nem gondolkodtunk a válaszon, egyértelmű volt, hogy vállaljuk a felkérést. A színház művészei velem együtt úgy gondolják, hogy itt a helyünk kommentálta az alapítványi felkérést az igazgató.

Az egyeztetésen azt is tisztázták, hogy egyelőre kéthetente, szerda délutánonként mesélnek a színészek az osztály kis betegeinek.

- Tizenhárom évig dolgoztam a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum gyermekklinikáján a gyermek heamatógiai és onkológiai osztály osztályvezető adjunktusaként. Ott egy egész  kézművesekből, zenészekből, pedagógusokból  álló stáb  dolgozott azon, hogy eltereljük a gyerekek figyelmét a betegségükről, és egy kis időre  feledtessük velük a vizsgálatok, kezelések kínjait - osztotta meg velünk a kezdeményezéssel kapcsolatos véleményét dr. Bárdi Edit, a Markusovszky kórház  gyermekgyógyász, heamatológus, onkológus szakorvosa.

Dr. Bárdi Edit szerint a mesedélutánoknak feltehetően nem csak a gyerekek, de a mellettük lévő szüleik is örülnek majd, hiszen így legalább ők is tudnak valamicskét lazítani, pihenni.

Az első mesedélutánt április hetedikén délután három órakor tartják a Markusovszky kórház gyermekosztályán.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!