Szippantós autóba ült a polgármester

A város szennyvízelvezetési és tisztítási rendszerének fejlesztése című projekt pénzmaradványából beszerzett karbantartógépeket mutatták be kedden a szennyvíztisztó telepen. Dr. Ipkovich György kipróbálta a szippantós autó sofőrülését.

Varga Nóra

Szombathely és térségének egyik legjelentősebb  beruházása a megyeszékhely szennyvízelvezetési- és tisztítási rendszerének fejlesztése elnevezésű projekt.

A projekt teljes költségvetése közel 20 millió euró, mintegy 5 milliárd forint, amelyet az Európai Unió Kohéziós Alapja 60 százalékban, a Magyar Köztársaság 30 százalékban és az önkormányzatok 10 százalékban finanszíroznak.

Szombathely nyugati városrészének a csatornázása, a szennyvíztisztító telep korszerűsítése és bővítése, valamint a komposztáló telep kialakítása történt meg eddig a fejlesztés során.

A rendezvényen elsőként dr. Ipkovich György, Szombathely polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, aki elmondta, hogy a tervezett fejlesztések megvalósítása során  5,7 millió euró pénzmaradvány keletkezett, amelynek a projekt célkitűzéseivel összhangban lévő felhasználását az Európai Unió 2008. decemberében jóváhagyta. Így a fejlesztésben érintett települések további lehetőséget kaptak, hogy a szennyvízelvezetéséhez és tisztításához kapcsolódó önkormányzati  feladataik egy részét 90 százalékos támogatással valósíthassák meg.

- Mintegy 830 ezer euróból beszereztünk hat korszerű járművet  Szombathely  Kőszeg szennyvízelvezetési rendszerének karbantartásához és zavartalan üzemeltetéséhez - hangsúlyozta Wagner József, a Vasivíz Zrt. vezérigazgatója. - Egy iszapsürítő szippantó, egy kombi csatornamosó és szippantó, egy szippantó, egy magasnyomású csatornamosó, egy vízvisszaforgatásos kombi járművet, valamint egy ideiglenes mobil átemelőt vásároltunk. 

Végül Jean-Francois Gatineaut, a szállító Renault Trucks Hungária Kft. régióigazgatója örömét fejezte ki, hogy Szombathely önkormányzatának szállíthattak a karbantartó járművekből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!