Tunéziába viszik a zoknigyártást Vaspörről

Vaspörön 1992-től működik a harisnyagyártó üzem, s 194, Vas és Zala megyéből bejáró munkavállalónak adott megélhetést. A Falke Hungária Textilipari és Kereskedelmi Bt.-t hamarosan bezárják. A leépítés, amely már tavaly megkezdődött, több hullámban megy végbe a cégnél.

Hajdu Péter

- Decemberben kaptam meg a felmondásomat. Sajnos a férjem is munkanélküli, és a két lányunk még iskolás. Érdeklődünk, munka után járunk, de lehetetlen elhelyezkedni. A férjem 25 ezer 800 forint munkanélküli segélyéből élünk, én majd csak március végén kapom meg az elsőt - mondja a vaspöri Bicsák Józsefné. - Most márciusban lenne 12 éve, hogy a zoknigyárban dolgozom, 65-70 ezer forintot kerestem. A munkaviszonyom alapján három havi munkabér járt végkielégítésként, amit meg is kaptam, de fogytán van a tartalékunk. A számlákat még ki tudom fizetni, és a maradékból élünk, keserevesen. Nem tudom, mi lesz azután - mondta az asszony.

 Mint a munkaügyi központ egyik illetékesétől megtudtuk, a leépítést a német tulajdonú cég tavaly szabályosan bejelentette, 194 dolgozót több ütemben, csoportosan bocsátanak el, s információnk szerint a termelést az észak-afrikai Tuniszba telepítik át. Az eredeti tervek szerint az üzem bezárását április 30-ra tűzték ki, de a dolgozóktól már március végi bezárásról hallani. A már elbocsátottak többsége még a felmondási idejét tölti. A jelenleg még munkába járó, mintegy nyolcvan munkavállaló március 16-án kapja meg a felmondólevelét.

Csütörtökön és pénteken is be szerettünk volna jutni az üzembe, megkérdezni, miért szüntetik meg Magyarországon a termelést, de vezetőjétől azt az üzenetet kaptuk, most nem érnek rá, majd a jövő héten.

- Nálunk ez igen nagy gondot okoz. A faluban huszonnyolc családtól dolgoztak a harisnyakötő üzemben. Van olyan család, ahonnan hárman járnak, van, ahonnan ketten, és olyan is, ahol egy keresetből élnek, és a családfenntartó munkahelye szűnik meg ezzel - mondta érdeklődésünkre Kondor László, Vaspör polgármestere.

Ozmánbükről, mint Benedek László polgármester elmondta, jóval kevesebben jártak az üzembe, öten dolgoztak ott. Ha nem is az utcára kerülők száma szerint, más szempontból Ozmánbük számára is megrendítő lesz a bezárás.

- A cég a mi közigazgatási területünkbe tartozik, így az onnan kapott iparűzési adó meghatározó a költségvetésünkben. Pontos számot nem tudok mondani, de a 23 millió forint éves költségvetésünknek legalább a fele a Falke Hungáriától származott  - mondta a polgármester.

Nemcsak a két zalai falu lakóinak az életében okoz törést a cég bezárása. Más zalai településeken kívül sok Vas megyei család megélhetése is veszélybe kerül, mert többek között Nagymizdóról, Nádudvarról, Körmendről is sokan jártak Vaspörre dolgozni.

Több mint tíz településről

A pénteki műszak végén az üzem bejáratánál igyekeztünk szót váltani a munkából hazafelé induló asszonyokkal, a dolgozók nagy része nő. Ki mosolyogva, ki komor arccal utasította el az érdeklődést. Arra a kérdésre, hogy kedden, március 16-án kapja meg a maradék, mintegy 80 dolgozó a felmondást, egy-egy fejbólintással válaszoltak, ezt már kihirdették. Négy bérelt kisbusz indult velük, mint a sofőröktől megtudtuk, Zalaegerszegtől Körmendig több mint tíz településre.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!